Първият борсово търгуван фонд в САЩ, базиран на фючърсите върху

...
Първият борсово търгуван фонд в САЩ, базиран на фючърсите върху
Коментари Харесай

Борсовият Bitcoin фонд направи вторият най-силен дебют за такъв инструмент в Ню Йорк

Първият борсово търгуван фонд в Съединени американски щати, основан на фючърсите върху bitcoin, провокира същински възторг с дебюта си на борсата в Ню Йорк (NYSE). Равносметката е съвсем 5% повишаване на ProShares Bitcoin Strategy ETF (борсов тикер BITO) до 41.94 $, 24 млн. продадени акции за съвсем 1 милиарда $ оборот, което даде и порив за базовия актив биткойн към върха му от съвсем 65 хиляди $. Това прави BITO втория най-търгуван фонд за деня на дебюта си. Досега историческия връх държеше карбоновият фонд на BlackRock, по данни на Bloomberg. Изданието показва, че поради метода, по който става сетълмента на акции на BITO, едвам в сряда вечер ще се разбере какъв брой действително са чистите потоци към активите му. Според проспекта му той би трябвало в този момент да ги влага във фчърсите на биктойн, листвани на Чигакската комерсиална борса.

Интересът към артикули, свързани с биткойн, не е изненада. Инвеститорите в Съединени американски щати чакаха няколко години това да се случи. - първите поръчки бяха още от 2013 година, само че регулаторите отказваха. В петък Proshares, управител на финансови активи, профилиран в борсово търгуваните фондове, подаде документи до финансовия регулатор SEC за ETF обвързван с биткойн, който да стартира да се търгува от началото на тази седмица. Американският регулатор можеше да откаже листването на фонда до понеделник, а защото възражения от комисията нямаше, BITO стартира да се търгува във вторник в 16:30 българско време (когато отварят тържищата в САЩ). Дребните вложители са били едни от най-активните във вторник - BITO e била една от най-купуваните акции в платформата на Fidelity с над 8800 поръчки, показва Bloomberg.

" 2021 година ще бъде запомненa с този триумф ", споделя пред NY Times изпълнителният шеф на Proshares Майкъл Сапир.
Най-умният печели
Proshares не е първата компания, която подаде документи за борсово търгуван фонд, обвързван с най-голямата криптовалута. Няколко други финансови мениджъри чакат на опашка с месеци, някои даже повече от няколко години. Global X, Kryptoin, Valkyrie и WisdomTree също чакат утвърждение от SEC, в случай че комисията не отсрочи процедурата още веднъж.

Проблемът идва от обстоятелството, че регулаторът под ръководството на новия ръководител Гари Генслър смята криптовалутите като прекомерно волатилни, непридвидими и сложни за контролиране. На няколко пъти в изявленията пред западните медии Генслър споделя, че биткойн ETF може да бъде утвърден от комисията без промени в законодателството, в случай че не влага капитал непосредствено в криптовалути, а употребява биткойн фючърсите на чикагската борса.

Освен Proshares още един фонд, който ще влага във биткойн фючърси чака утвърждение - този на WisdomTree, само че финалното решение на SEC се отсрочи през септември за средата на ноември. Към сегашен миг ETF-ът на Proshares остава единствената алтернатива за инвестиция в биткойни от финансовите управител на американския пазар. Това изяснява относително високите размери на търговия (от близо 1 милиарда долара) още в първия ден.

" Множество вложители с неспокойствие чакаха стартирането на ETF, обвързван с биткойни, след години на старания за стартирането му ", разяснява изпълнителният шеф на ProShares Майкъл Сапир. Според Сапир BITO предлага експозиция към биткойн за огромен кръг от вложители без да се постанова те да отварят крипто брокерска сметка, преминавайки през неудобствата по основаването й, както и без да са обезпокоени, че това може да стане при подозрителен брокер. Мениджърската такса за ръководство на фонда е 0.95%, което е под това на съперниците в Торонто.

Първият борсово търгуван фонд в Съединени американски щати, основан на фючърсите върху bitcoin, провокира същински възторг с дебюта си на борсата в Ню Йорк (NYSE). Равносметката е съвсем 5% повишаване на ProShares Bitcoin Strategy ETF (борсов тикер BITO) до 41.94 $, 24 млн. продадени акции за съвсем 1 милиарда $ оборот, което даде и порив за базовия актив биткойн към върха му от съвсем 65 хиляди $. Това прави BITO втория най-търгуван фонд за деня на дебюта си. Досега историческия връх държеше карбоновият фонд на BlackRock, по данни на Bloomberg. Изданието показва, че поради метода, по който става сетълмента на акции на BITO, едвам в сряда вечер ще се разбере какъв брой действително са чистите потоци към активите му. Според проспекта му той би трябвало в този момент да ги влага във фчърсите на биктойн, листвани на Чигакската комерсиална борса.Интересът към артикули, свързани с биткойн, не е изненада. Инвеститорите в Съединени американски щати чакаха няколко години това да се случи. - първите поръчки бяха още от 2013 година, само че регулаторите отказваха. В петък Proshares, управител на финансови активи, профилиран в борсово търгуваните фондове, подаде документи до финансовия регулатор SEC за ETF обвързван с биткойн, който да стартира да се търгува от началото на тази седмица. Американският регулатор можеше да откаже листването на фонда до понеделник, а защото възражения от комисията нямаше, BITO стартира да се търгува във вторник в 16:30 българско време (когато отварят тържищата в САЩ). Дребните вложители са били едни от най-активните във вторник - BITO e била една от най-купуваните акции в платформата на Fidelity с над 8800 поръчки, показва Bloomberg.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Пазари
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР