Първият български геостационарен комуникационен сателит бе изведен успешно на орбита,

...
Първият български геостационарен комуникационен сателит бе изведен успешно на орбита,
Коментари Харесай

BulgariaSat-1 бе изведен успешно на орбита

Първият български геостационарен информационен спътник бе изведен сполучливо на орбита, съобщи ТАСС.

Спътникът BulgariaSat-1 на телекомуникационната компания Булсатком потегли от космодрума Кейп Канаверал във Флорида с ракета притежател Фолкън 9 (Falcon 9) на частната американска компания Спейс Екс (SpaceX) в 15.10 ч., локално време Долната степен на ракетата притежател се приземи на гигантска платформа в Атлантическия океан. Агенция Синхуа посочи, че това е станало към осем минути след изстрелването. Представител на Спейс Екс дефинира приземяването като "най-трудното до момента ".

Броени минути преди изстрелването на спътника шефът на американската компания Илон Мъск предизвести в Туитър, че долната степен на ракетата притежател може да не се приземи сполучливо, отбелязва ТАСС. Неговите опасения, че Фолкън 9 може да изгори при навлизането си в плътните пластове на атмосферата обаче се оказаха напразни. Впоследствие Мъск разяснява, че приземяването е било много твърдо, само че може да се счита за сполучливо. Това е второто потребление на тази долна степен, означават ТАСС и Синхуа. През януари тя изведе на орбита различен телекомуникационен спътник от военновъздушната база "Ванденбърг " в Калифорния. Вчера Спейс Екс употребява наново долна степен на ракета притежател за повторно.

Българският спътник, който тежи към 4 тона, е изработен от американската компания Ес Ес Ел (SSL), показва ТАСС. Той е предопределен за предаване на ефирен и интернет сигнал на територията на Югоизточна Европа. Освен за телевизионни и информационни услуги, BulgariaSat-1 може да се употребява при форсмажорни условия - повреди и естествени бедствия - когато наземните мрежи не работят.

Предвидено е българският спътник да бъде позициониран на 36 000 километра над Земята, отбелязва Синхуа. Предвиденият период на употреба е към 15-20 години. Двучасовият прозорец за изстрелването бе сред 21.10 и 23.10 ч. българско време. Първоначално бе планувано българският спътник да поеме към космоса на 19 юни. Изстрелването обаче бе отсрочено поради проблем с пневматичен клапан на ракетата притежател.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР