Първият автомобил изцяло турска разработка ще се движи на ток,

...
Първият автомобил изцяло турска разработка ще се движи на ток,
Коментари Харесай

Първият изцяло турски автомобил ще е на ток

Първият автомобил напълно турска разработка ще се движи на ток, заяви вестник " Дейли Сабах ". Той се чака на пазара през втората половина на 2022 година и ще изминава с един заряд до 500 километра. Новината заяви министърът на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк.

По плана напълно турски автомобил се работи от зимата на 2017 година, а през август предходната година, беше основан джойнт венчъра Турска автомобилна джойнт венчър група (TOGG). В него акции имат пет от огромните холдинги в страната Anadolu Grubu, BMC, Kok Grubu, Turkcell и Zorlu Holding и Съюза на турските търговско-промишлени покои.

Автомобилът ще бъде " от горе до долу турски ", като задачата е от каросерията до гумите всичко да бъде на 100 % локално произвеждане. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган резервира за себе си първата съединена кола.

" Отсега разгласявам, че съм претендент за първата кола, при изискване че платя нейната цена ", разгласи турският държавен глава през ноември 2017 година Според него това е стъпка към независимостта на Турция " Вече я няма остарялата Турция, на която в предишното направляваха всяка стъпка и с чието бъдеще си играеха по този начин, както си пожелаят ", сподели още той.

Според Варанк към този момент има създадени четири прототипа, които минават проби. Той акцентира, че това не е просто авто план, а цялостна промяна на автомобилната промишленост в страната. Министърът уточни, че турският автомобил ще е конкурентен на моделите, създавани от страни като Германия, Франция, Япония, Корея и така нататък

" Електрическото задвижване, софтуерът, самостоятелното шофиране, технологиите за батериите насочват автомобилната промишленост в напълно нова посока и ние имаме опцията да яхнем вълната ", добави Мустафа Варанк.

Той сподели още, че следва скоро да се разгласи местоположението на център за изследвания и развиване на плана и заводът за произвеждане. Според министъра колата ще е ценово атрактивна и ще е без конкуренция.

Турция има 15-годишен проект за развиване на своя авто план, който планува създаване и стартиране на пет напълно нови модела и три фейслифта на към този момент съшествуващи. За момента с работата са ангажирани 40 инженери, като до края на годината техният брой ще нарасне до 300. Проектът е един от най-важните за отбелязване на 100-годишнината на турската република, която се отбелязва през 2023 година.

Мустафа Варанк не скри, че има проекти и за експорт, като разнообразни институции и неправителствени организации имали подготвеност да оказват помощ. Преди да се стигне до износ обаче, колата би трябвало да мине процедури по проби и утвърждения.

Турция има задоволително опит и фрагменти за реализацията на сходен план, защото в страната има има десетки фабрики за произвеждане на коли на компании като " Тойота ", " Хюндай ", " Форд ", " Пежо " и така нататък Страната е и любимец за привличането на новата индустриална мощ на " Фолксваген груп ", за която се бори и България.

От 1968 година съществува турската марка коли " Тофас ", който създава по лиценз модели на " Фиат ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР