Първият адвокат в Ямбол - Захарий Коняров, завършил Новоросийския императорски

...
Първият адвокат в Ямбол - Захарий Коняров, завършил Новоросийския императорски
Коментари Харесай

Първият адвокат в Ямбол е работил преди Освобождението

Първият юрист в Ямбол - Захарий Коняров, приключил Новоросийския императорски университет, е работил още преди Освобождението от турско господство. В града е издавано първото юридическо списание в страната; по време на Втората международна война юридическият факултет на Софийския университет краткотрайно е бил дислоциран в Ямбол.

Тези и други любопитни обстоятелства са показани в галерия, проследяваща историята на адвокатурата в района във връзка на 130-годишнината от приемането у нас на първия Закон за адвокатурата.

Мнозина от ямболските юристи са били преди време видни общественици - общински съветници, кметове и народни представители, със забележителен принос за развиването на града. В експозицията е отделено място и на първата жена юрист в града - Милка Йовкова, родена през 1921 година.

С помощта на Висшия адвокатски съвет следва издаването на история на ямболската адвокатура, отразена в Държавния списък и в персонални архиви на локални юристи, сподели ръководителят на адвокатския съвет в Ямбол Георги Георгиев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР