Първият 17-километров участък от АМ Европа между Драгоман и Сливница

...
Първият 17-километров участък от АМ Европа между Драгоман и Сливница
Коментари Харесай

Магистрала Европа между Драгоман и Сливница е готова

Първият 17-километров сектор от Автомагистрала " Европа " сред Драгоман и Сливница към този момент е в деяние, осведоми АПИ.

Инвестицията е за 117,3 млн. лв. и е от републиканския бюджет. Строителните работи по директното трасе приключиха половин година по-рано от плануваното по контракт и колите към този момент минават по него. Модернизацията на първокласния път I-8 Драгоман - Сливница стартира през май предходната година. В сектора е построено второ платно, а остарялото е реконструирано до магистрален габарит. Отсечката е с по две ленти за придвижване в посока и лента за спешно прекъсване,

Изградени са два пътни възела " Сливница 1 " и " Сливница 2 ", които са с енергоефективно осветяване, като броя на всички огромни уреди е 11, включващи 5 подлеза, 5 надлеза и мост над р. Сливнишка при 30-ти км, както и 7 площадки за отдих и наложително прекъсване.

С модернизацията на сектора се усилва потенциалът на пътя и се покачва сигурността на придвижване.

Отсечката е част от главната трансевропейска транспортна мрежа. Трасето е по направлението Лондон - Будапеща - Белград - София - Пловдив - Истанбул - Калкута и е най-краткият път, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния Изток. Участъкът Граничен контролно-пропусквателен пункт " Калотина " - София обезпечава връзка към трансевропейски кулоар " Ориент/Източно Средиземноморски ".

Автомагистрала " Европа " сред Граничен контролно-пропусквателен пункт " Калотина " и Софийския околовръстен път е с дължина 48 км и построяването й е разграничено на три елементи - от Граничен контролно-пропусквателен пункт " Калотина " до Драгоман, от Драгоман до Сливница, и от Сливница до връзката със Северната скоростна дъга. В момента продължава строителството на 14,5 км - от Граничен контролно-пропусквателен пункт " Калотина " до Драгоман. Строителните работи започнаха през февруари т. година и по контракт би трябвало да приключат през януари 2022 година Проектът се финансира от Механизъма за обвързвана Европа и националния бюджет като неговата стойност. е близо 165 млн. лв..

Третият сектор - от Сливница до връзката със Северната скоростна дъга на столицата, който е 16 км, ще минава по ново трасе. В момента се изготвя техническият план за правата.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР