Първите внесени законопроекти в деловодството на НС вече са факт.

...
Първите внесени законопроекти в деловодството на НС вече са факт.
Коментари Харесай

Вълна от законопроекти в първия работен ден на 46-ото Народно събрание

Първите импортирани законопроекти в деловодството на Народно събрание към този момент са факт. Част от тях касаят закриване на спецсъдилищата, преизчисление на пенсии, измененията в Закона за персоналната помощ и в НСО, както и решения за основаване още веднъж на Комисия по проверка и за чуване на служебните министри на вътрешните работи и на правораздаването, както и на основния прокурор Иван Гешев.

Вносителите на първите оферти са " Българска социалистическа партия за България ", " Изправи се БГ!Ние идваме! " и " Демократична България ".

Приемни фамилии за възрастните

" Българска социалистическа партия за България " внесе Законопроект за възрастните хора. Сред акцентите в него е основаване на Национален съвет за възрастните хора към Министерския съвет, гарантиране на достъпа им до здравни услуги, обществена поддръжка, продължение на дейния живот и други Както в предходния парламент, групата още веднъж предлага да бъде въведена опцията за приемни фамилии за възрастните хора. " В приемно семейство, по тяхно искане, могат да бъдат настанявани възрастни хора, чиито деца, внуци и родственици по съребрена линия, до втора степен в това число, са умряли или в неопределеност ", записано е в законопроекта.

Безплатни ясли и детски градини

" Българска социалистическа партия за България " внася и Законопроект за изменение на Закона за локалните налози и такси. Вносителите смятат, че безплатните ясли и детски градини трява да бъдат държавна политика. " Кризата с Covid-19 остави доста младежи без непрекъснати приходи. Ако те не могат да заплащат таксите за градини и ясли на своите деца, не могат да пристъпят и към търсене на работа. Получава се обаян кръг, в който пострадали са младите родители " - това е измежду претекстовете.

Според " Българска социалистическа партия за България " безплатните ясли и детски градини са един от методите за стимулиране и на раждаемостта. Според вносителите на общинските бюджети ще коства към 40 милиона лв., с цел да се подсигурява достъпът до детски заведения на деца от всички обществени групи.

Два законопроекта за преизчисляване на пенсиите

Увеличаване на пенсиите бе измежду лайтмотива в декларациите на партиите в Народното събрание през днешния ден. А първите законопроекти за това са на " Българска социалистическа партия за България " и " Изправи се БГ!Ние идваме! "

" Българска социалистическа партия за България " внася законопроект за допълнение на Кодекса за обществено обезпечаване, който касае преизчисляването на пенсиите. Според вносителите първото, което би трябвало да се направи е преизчисляването на старите пенсии, като главен принцип в обезпечаването би трябвало да е равнопоставеността и солидарността на обезпечените.

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2017 година, да се преизчислят от 1 юли 2021 година, като самостоятелният коефициент се умножи по средномесечния застрахователен приход за страната на 2018 година, планува законопроектът. Преизчисляването на тези пенсии да се ползва, в случай че е по-изгодно за лицето, прецизират вносителите.

Според тях не е заслужено при идентичен застрахователен принос пенсионерите да получават разнообразни пенсии, разследване на единия от съставените елементи при изчислението им - средномесечен приход за страната през последните 12 месеца към датата на пенсионирането. Затова предлагането е всички остарели пенсии да се преизчислят поради междинния приход за една и съща година - 2018. Тогава той е бил 890,90 лв..

Българска социалистическа партия се стимулират с обстоятелството, че доста от възрастните хора живеят със средства под линията на бедността и на границата на физическото оцеляване.

За 2021 година линията на бедността бе избрана на 369 лв. (месечно), а обществената пенсия е 300 лв.. Средната пенсия е към 490 лв.. Над 1,3 млн. пенсионери живеят със средства под линията на бедността, акцентират от левицата.

От " Изправи се БГ!Ние идваме! " също внасят законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за обществено обезпечаване, който цели да сътвори баланс сред пенсиите на хората, които са се пенсионирали преди 2018 година и тези по-късно.

Предлаганото от коалиция " Изправи се БГ! Ние идваме! " преизчисляване на пенсиите би коствало 185 милиона лв. на месец.

Ако пенсиите, отпуснати до края на 2019-а, бъдат преизчислени със междинния застрахователен приход за 2018 та година, това значи, че 75 на 100 от пенсионерите ще получат нарастване, като ще бъде понижена разликата сред старите и новите пенсии, сочат сметките на вносителите.

Предлага се още помощ от 120 лв. да получат и пенсионерите с пенсии до 300 лв.. Средствата към този момент получиха тези, които са с пенсии сред 300 лв. и 1 стотинка и 369 лв., колкото е линията на беднотия. Това предложение ще обезпечи по 120 лв. на още 733 хиляди пенсионери и би коствало спомагателни 88 милиона лв..

10 работни заплати за второ и трето дете

Друг законопроект на " Българска социалистическа партия за България " е този за изменение и допълнение на Закона за фамилните помощи и деца. В него е записано, че размерът на помощ за второ и трети дете на родители, обезпечени 24 месеца преди раждането на детето, не може да бъде по-малък от 10 кратния размер на минималната работна заплата за съответната година за всяко дете. Предлага се още помощите за началото на образователната година за деца от фамилии с ниски приходи да се разшири освен за 1 клас, както е в този момент, само че и за децата от втори, трети и четвърти клас.

По-високи компенсации за развъждане на дете

Петото предложение на социалистите е Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за обществено обезпечаване . С него се цели обвързване на размера на компенсацията за развъждане на дете от 1 до 2-годишна възраст с размера на минималната работна заплата.

" За 2021 година плануваното обезщетение е 380 лева Последно 2014 година компенсацията беше изравнено с размера на минималната работна заплата. При минимална работна заплата за 2021 година от 650 лева, всеки месец от обезпечените майки се лишават 270 лева ", аргументират се вносителите.

Личен помощник и в празнините дни

" Изправи се БГ! Ние идваме! " внесе и законопроект за измененията в Закона за персоналната помощ, които връщат анулираните в края на предходната година текстове, което ще разреши на хората с увреждания да имат персонален помощник и в празничните дни, и след 17:00 ч. в делничните. Увеличава се заплащането на персоналните асистенти.

А с измененията в Закона за НСО се отстранява профилираният превоз за някогашни министър председатели и ръководители на Народното събрание, за членовете на Конституционния съд, кмета на столицата и основният прокурор.

Контрол на правосъдния министър върху Бюрото за отбрана

От " Изправи се БГ!Ние идваме! " внесоха план на Закон за изменение и допълнение на Закона за отбрана на лица, застрашени по отношение на наказателното произвеждане. В претекстовете е записано, че прехвърлянето на бюрото за отбрана към основния прокурор е довело до смяна на главната му активност при отбрана на лица по отношение на наказателни производства до отбрана на само на основния прокурор, изчерпвайки активността си само с неговата защита.

" Нещо повече, сътвори се паравоенна организация директно подчинена само на основния прокурор ", аргументират се вносителите. Така в законопроекта се урежда възобновяване контрола върху бюрото от министъра на правораздаването.

" Прекратяване на практиката за взимане на решения за само и еднолично от основния прокурор, разходване на големи средства за персоналната му защита и осъществяване на дублиращи дейности, осъществявани по занимание от Министерство на вътрешните работи и ГДИН, само че превръщащи бюрото в паравоенна, безконтролна конструкция, изпълняваща незаконосъобразни разпоредби на основния прокурор в прорез с демократичните правила ", споделят още в претекстовете си вносителите. Според изчисленията им ще бъдат понижени фрапантно разноските за превоз и защита.

Закриване на профилираните съдилища и профилираните прокуратури

От Демократична България пък внасят план на Закон за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт. С него се цели да се основат гаранции за самостоятелност от политическо въздействие при практикуване на пълномощията на пленума на Висшия правосъден съвет при избора на ръководител на Върховния касационен съд и на ръководител на Върховния административен съд, както и при реализиране на кадровите пълномощия на съдийската гилдия на Висш съдебен съвет.

Със законопроекта се предлага и закриване на Специализирания углавен съд, Апелативния спецсъд и съответните им профилирани прокуратури.

За закриването на профилираните съдилища и прокуратури, вносителите се аргументират, че за 10-годишния период на своето деяние, те не са постигнали заложените със основаването им цели. " През целия интервал на тяхното действие общественото усещане е преобладаващо отрицателно, като се възприемат не като самостоятелни органи, а като инструмент на " изключително правораздаване ", което извършва политически стимулирани поръчки ", се споделя още в претекстовете.

В законопроекта се планува и ограничение на функционалностите на прокуратурата отвън наказателното произвеждане.

От " Изправи се БГ! Ние идваме! " желаят да се възвърне и разшири активността на така наречен Комисия по проверка , както и да бъде основана нова краткотрайна комисия за следствие на полицейското принуждение по време на митингите през лятото на 2020 година и за противозаконното подслушване.

Внесено е и искане за чуване на служебния министри на вътрешните работи и на правораздаването по отношение на основния прокурор Иван Гешев.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР