Първите Варненски музикални тържества са проведени в Летния театър от

...
Първите Варненски музикални тържества са проведени в Летния театър от
Коментари Харесай

Български и украински музиканти на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ -

Първите Варненски музикални тържества са извършени в Летния спектакъл от 23 юли до 1 август 1926 година Вълнуващо беше началото на и тази година - български и украински музиканти излязоха дружно на сцената. По традиция първо прозвуча рапсодия „ Вардар “. На диригентския пулт довечера застана маестро Микола Дядюра. Солисти на концерта са проф. Марио Хосен - цигулка, Флориан Крумпьок - пиано, Донг Сук Канг - цигулка, и Лилия Байрова-Шулц - виолончело.



След като прозвуча „ Вардар “, публиката бе поздравена от зам.-кмета на Варна Коста Базитов. Той уточни, че фестивалът, съчетаващ лятото и музиката, радва варненци към този момент 96 години. Освен че пази традициите, " Варненско лято " търси нови пътища за развиване, дава благоприятни условия за изява и събира дружно български и европейски реализатори, добави Базитов.

Фестивалът съчетава обич и творчество, бе посланието на шефа на Театрално-музикалния продуцентски център в крайморския град Даниела Димова. Според нея " Варненско лято " и тази година насочва извънредно мощно обръщение – за обединяване, мир и творчество.

Почитателите на изкуството поздрави и артистичният шеф на фестивала проф. Марио Хосен. По думите му програмата през тази година носи обръщение за естетика и за обща религия в бъдещето на Европа. Ние, хората на изкуството, сме привикнали да бъдем заобиколени от другари и съидейници и това ще е нашето обръщение – за естетика и обич, за общо бъдеще, уточни Хосен.



Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР