Първите оператори на миниатюрни ядрени реактори описват работата си като

...
Първите оператори на миниатюрни ядрени реактори описват работата си като
Коментари Харесай

Ядрената топлина в малки опаковки: Къде се крие еко бъдещето на тежките индустрии?

Първите оператори на дребни нуклеарни реактори разказват работата си като " гъделичкане по опашката на латентен змей ". Това е по този начин поради заплахата, обвързвана с отключването на силата на атомите.

Тези дребни блокове, издигнати преди повече от половин век в Съединени американски щати и Европа, генерират големи количества топлота за елементи от секундата, тъй че учените да могат да изследват нуклеарните реакции, които обаче могат да имат и ужасяващи последствия. Носещи имена като Godiva, Viper и Super Kukla, тези дребни реактори в никакъв случай не са захранвали електрически мрежи. Вместо това те се употребяват за научни цели. За съпоставяне - актуалните стандартни реактори са великански и могат да зареждат над 1,5 милиона домове всеки.

Ядрената промишленост през днешния ден обаче още веднъж поглежда към технологиите за дребни модулни реактори (ММР), подтиквана от политици, в това число новоизбрания президент на Съединени американски щати Джо Байдън и премиера на Англия Борис Джонсън, написа Bloomberg. Техните поръчки са за решение на идващото климатично предизвикателство, а точно по какъв начин да се зареждат с топлота, само че без замърсяване тежките промишлености за произвеждане на стомана, цимент, стъкло и химикали. Половината от силата в света отива за произвеждане на топлота, което създава 2/5 от международните излъчвания на въглероден диоксид, демонстрират данни на Международната организация по енергетика. Тези промишлености от време на време се нуждаят от извънредно високи температури, което постоянно постанова изгарянето на изкопаеми горива.

" Те просто се нуждаят от топлота ", разяснява Стив Трелфол, изпълнителен шеф на Urenco - производител на нуклеарно гориво. По думите му единствено във Англия има промишлен пазар от 52 милиарда паунда (или 70 милиарда долара) за реактори, които могат да генерират температури, задоволително високи за производството на керамика, нефтохимикали и стомана. " Това е избрана пазарна ниша, само че доста огромна ниша ", добавя той.
 Снимка 508789
Източник:

Малките модулни реактори притеглят вниманието на политиците в Съединени американски щати и Европа основно поради тяхната еластичност. Те могат да доставят непрекъснат поток от сила както под формата на топлота, по този начин и на електричество. Малките нуклеарни мощности могат да оказват помощ за балансирането на периодическите доставки, идващи от вятърните и слънчевите ферми, като в същото време имат капацитета да оказват помощ за декарбонизирането на някои от най-мръсните промишлености в света. Точно поради това Англия постоянно влага в планове за изработването на ММР, а новоизбраният Байдън е на мнение, че дребните мощности са един от ключовете за дълготрайната енергийна политика в Съединени американски щати.

Някои от най-големите вложители и индустриални компании към този момент работят по разнообразни планове. По данни на Международната организация за атомна енергетика (МААЕ) все още в света се създават към 67 разнообразни плана и концепции за дребни модулни реактори, които са в друга степен на подготвеност. А това е към 1/3 повече по отношение на преди единствено две години. Наред с огромните нуклеарни колоси, планове за ММР създават още Rolls-Royce, NuScale Power (подкрепяна от Fluor Corp.), Terrestrial Energy USA и TerraPower, която притегли вложения от Бил Гейтс.

Според Анри Пайлер - началник на планирането и икономическите проучвания в МААЕ, Виена - живеем в десетилетието, в което ММР ще се потвърди като технология.
 Университет в Съединени американски щати желае да построи микро нуклеарен реактор за личните си енергийни потребности
Университет в Съединени американски щати желае да построи микро нуклеарен реактор за личните си енергийни потребности

Осъществяването на плана ще бъде голямо достижение кактко за учените, по този начин и за световната нуклеарна промишленост

Докато технологията напредва бързо и нововъведенията са доста, стопанската система на ММР остава недоказана. Основното предизвикателство е обвързвано с това да се завоюват задоволително пари от дребен цех, с цел да се покрие регулаторната тежест, която носи със себе си нуклеарното оборудване. Освен това промишлеността също по този начин би трябвало да преодолее схващанията, че технологията е прекомерно скъпа и комплицирана, защото тя може да бъде доста по-бърза и по-евтина за инсталиране, в сравнение с при обичайните реактори. Причината - ММР се проектират за всеобщо произвеждане.

Изискванията за индустриална топлота са помогнали да трансфорат Канада в световен център за създаване на ММР, разяснява Саймън Нютон - шеф по развиването в английската компания Moltex, която работи върху план за 300-мегаватов модулен реактор за New Brunswick Power. За преработката на суровината до течен петрол за рафинирани артикули са нужни температури над 300 градуса по Целзий. А това би било елементарно постижима температура с ММР, заради което другите компании, разработващи дребни нуклеарни мощности, към този момент виждат по какъв начин ще изместят производителите на изкопаеми горива във веригите за доставка. " Това е бизнес, при който фирмите няма да съумеят да завоюват единствено малко. Победителите ще приберат милиарди, а губещите ще останат без нищо ", споделя още Нютон.

Инженерите също по този начин са мнение, че ММР могат дейно да създават водород - друго тип гориво, което се обрисува като желан метод за доставка на топлота за индустрията. Денонощната наличност на нуклеарни централи се свързва добре с процеси, които разделят газа от водните молекули, изясни основният изпълнителен шеф на Urenco Борис Шухт през септември.
 Снимка 508790
Източник:

" Определено има ниши, които ММР могат да запълнят, само че има неустановеност дали пазарът в миналото ще бъде задоволително огромен ", споделя М.В. Рамана - нуклеарен физик, който написа за историята на дребните модулни реактори в Университета в Принстън. " Ще бъдат издигнати няколко реактора. Въпросът е дали ще пристигна идващият клиент, който да пусне първия реактор онлайн, откакто видят разноските и времето, належащо за приемане. "

Скорошният опит допуска, че производителите на ММР могат да се сблъскат със същото превишаване на разноските и закъснения, които изтезават производителите на стандартните реактори. Още по-голямо предизвикателство би било убеждаването на промишленостите и комуналните услуги да се откажат от евтиния природен газ. Въпреки че промишленостите в Съединени американски щати биха могли да обезпечат задоволително търсене за до 4 000 дребни модулни реактори, надали ще могат да си разрешат огромните предварителни вложения, които ще възлизат на стотици милиарди долари съгласно изследване на Националната академия на науките на Съединени американски щати. " Използването на този пазар, с цел да оправдае създаването на стратегия за фабрично произвеждане на ММР, наподобява изключително неправдоподобна тактика ", пишат създателите на отчета.

По този метод и без нужното възкръсване на търсенето на нуклеарна сила, учените в Съединени американски щати предизвестяват, че страната рискува да загуби опита си в построяването на реактори, оставяйки зад себе си всички тежки уроци, които учените трябваше да научат от " гъделичкането на опашката на дракона " в продължение на към този момент седем десетилетия.
 Защо нуклеарният бранш на Съединени американски щати е в неволя?
Защо нуклеарният бранш на Съединени американски щати е в неволя?

Усилия за съживяването на бранша са прекомерно малко и идват прекомерно късно
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР