Първите няколко дни след изборите говоренето за съставяне на правителство

...
Първите няколко дни след изборите говоренето за съставяне на правителство
Коментари Харесай

Проф. Михаил Неделчев: Говоренето за съставяне на правителство вече става оптимистично

" Първите няколко дни след изборите говоренето за сформиране на държавно управление беше песимистично, а в последните дни към този момент е оптимистично ". Този коментар направи пред БНР проф. Михаил Неделчев, народен представител в VII Велико национално заседание и в 36-ия парламент, книжовен критик и държавник.

Той акцентира, че:

" Важно е ГЕРБ да предложи държавно управление и да го отбрани с безапелационни позиции, тъй като това ще даде звук на идващите етапи. Прогнозите са ясни, че ГЕРБ няма да успее да направи държавно управление и по-късно изборът ще е при втората политическа мощ, която ще получи управнически мандат ".

Според проф. Неделчев  от ГЕРБ ще предложат експертно държавно управление за ръководство на страната .

Партиите на митинга (ДБ, Има Такъв Народ и ИМВ -б.р.) имат сложна задача , счита той:

" Хем да получат поддръжката на другите партии, хем да се отърват от обвиняването, че са я получили с цената на направени взаимни отстъпки . Това е тежка социално-психологическа задача, която следва да забележим по какъв начин ще бъде решена от тях. както стана ясно - не може да бъде отказана поддръжка от някой, който желае да гласоподава за теб ".

По думите на проф. Михаил Неделчев остава отворен и различен значим въпрос - какъв би трябвало да бъде размерът от работа, която би трябвало да свърши Народното събрание в границите на първите си месеци .

" Депутатите би трябвало да се концентрират върху Плана за възобновяване. Очаквам да има политическа воля за това. Всеки, който би бламирал това, би направил политическа неточност. Това е нещо, за което би трябвало да има консенсус ".

На хипотезата за нови избори проф. Неделчев отговори с въпроса " За какво? ":

" Без да знаем дали отиването към нови избори няма да значи огромно отчаяние у хората , които след това няма да дадат поддръжката си за тези партии, които не са създали старания, с цел да сформират държавно управление ".

Проф. Неделчев беше безапелационен, че в сегашния миг не би трябвало да стои въпросът за привикване на Велико национално заседание . Според него подобен спор би могъл да се организира след превъзмогването на пандемичната рецесия.

Интервюто на Георги Марков с проф. Михаил Неделчев в предаването " Нещо повече " можете да чуете от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР