Първи във Великотърновска област общинските съветници в Елена приеха тазгодишния

...
Първи във Великотърновска област общинските съветници в Елена приеха тазгодишния
Коментари Харесай

Приеха бюджета на община Елена в размер на 12 644 503 лева

Първи във Великотърновска област общинските съветници в Елена одобриха тазгодишния бюджет. Дебатите по него бяха най-много в непрекъснатите комисии на локалния парламент и по време на публичното разискване на плана. Затова сесията в четвъртък мина делово и умерено, даже с овации бяха посрещнати резултатите от гласуването, оповестени от ръководителя на Общинския съвет Стоян Златев. От 17-те общински съветници, 15 дадоха позитивен глас за бюджета, един се въздържа и единствено един бе срещу.

С 12 644 503 лв. ще разполага през 2019-та година община Елена, от които 6 437 383 лв. за държавни действия и 6 2017 120 лв. за локални действия и дофинансиране на държавни действия с локални доходи. Общата сума е с 1 785 481 лева повече от миналогодишната. Това се дължи на нарастване на държавните прехвърляния за общините и спомагателните средства, които отпуска държавното управление за възстановяване на инфраструктурата в обитаемоте места. Собствените доходи също бележат растеж, само че са планувани реалистично и даже леко консервативно.

„ Основната цел, която си слагаме с бюджет 2019, е опазване на финансовата непоклатимост, оптимизация на разноските, повишение на успеваемостта при ръководството на обществените запаси, както и увеличение, или най-малко опазване размера и качеството на предоставяните услуги – акцентира кметът инж. Дилян Млъзев, вносител на предлагането. В тази посока работихме освен през 2018 година Общината влиза в новата бюджетна година с просрочени отговорности едвам от 1695 лева, а размерът на вземанията от предишни години, които се чака да бъдат събрани през 2019 година, е 28 000 лева

Собствените доходи са избрани на база на постигнатите през последните години резултати и трендовете в тяхното развиване. В данъчните доходи предвиждаме нарастване на налога върху транспортните средства, по отношение на измененията в нормативната база. Като цяло ставките при локалните налози остават непроменени, като се изключи отражението на измененията в националното законодателство, което сме се постарали да бъде минимално. Планът на неданъчните доходи е повишен със 191 400 лева

Тази година общината ще извършва много амбициозна капиталова стратегия. Средствата за финансови разноски са в размер на 6 419 141 лева, от които 3 545 292 лева са финансиране от Европейския съюз за осъществяване на планове на общината. Целевата дотация от страната за финансови разноски е 1 299 000 лева и е увеличена със 121 900 лева по отношение на 2018 година.

Инвестиционната стратегия е съобразена с направените над 30 оферти на локалната общественост преди и по време на публичното разискване на бюджет 2019. Основен приоритет при изработването й е завършването на всички стартирани обекти от предишни години и финансиране на нови в „ живи “ обитаеми места “ – подчертава градоначалникът Млъзев.

Разходната част на бюджета и разпределението на средствата по функционалности и действия са съобразени с избраните стандарти за прехрана и действителните потребности. За работните заплати в обособените действия е планувано нарастване сред 9 и 10%, като са отразени и измененията в минималната работна заплата.

Държавна дотация в размер на 161 330 лева получават 19 читалища, а общината дава в допълнение финансиране от 7118 лева Спортните и футболните клубове се подкрепят със 64 000 лева Финансирането на деянията по Календара на културните събития и празнувания е в размер на 58 500 лева, а на спортно-туристическите събития – 12 500 лева Общината още веднъж поема отчасти възнаграждение на дневната такса на консуматори в приюта от града и селата, като за тази година броят им е повишен от 9 на 12.

Часове след приемане на бюджета, кметът Млъзев изпрати известие по електронната поща до общински чиновници и до Общинския съвет, в което показва признателност за усърдната работа по подготовка на материалите за сесията, в чийто дневен ред влязоха 19 оферти.

„ Резултатите от гласуването, изключително по знаковата точка за приемане на бюджет 2019, са задоволително мерило за качеството на квалифицираните оферти, а индиректно – и за работата на цялата администрация.

Да благодарим и на общинските съветници, без изключение, за градивната работа и виновния метод, освен на тази сесия!
До тук беше по-лесното, сътрудници. Стягайте се, чака ни здрава работа по осъществяването на взетите решения! “ – прикани кметът на общината.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР