Първи случаи на заразени хора с маймунска едра шарка са

...
Първи случаи на заразени хора с маймунска едра шарка са
Коментари Харесай

Увеличават се случаите на маймунска шарка в Европа

Първи случаи на инфектирани хора с маймунска едра шарка са регистрирани в Швеция и Италия, оповестява БГНЕС.

В единия случай става въпрос за инфектиран от региона на Стокхолм. В момента специалистите изследват дали има други болни в Швеция и упорстват държавното управление да класифицира заболяването като заплаха за публичното здраве, заяви здравният орган в известие за медиите.

" Мъжът в Швеция, за който е доказано, че е притежател на вируса, не е съществено болен, само че е бил лекуван. Все още не знаем къде се е заразил. Разследването продължава и сега ", споделя Клара Сонден, доктор по инфекциозни заболявания в отдела.

В Италия пациентът, който се изследва в Националния институт по инфекциозни заболявания " Лацаро Спаланцани ", неотдавна се е завърнал от Канарските острови, заяви ANSA. Той е в изолираност и положението му е приемливо. „ Започнати са процедури за епидемиологично следствие и инспекция на вероятните контакти ", оповестиха от лечебното заведение. Те прецизираха също, че се ревизират още два случая на подозрение за маймунска едра шарка, и показаха, че до момента нито един от случаите не е посочил „ тежка клинична картина”.

Експертите обясниха, че заразяването може да стане при непосредствен контакт посредством слюнка и други биологични и лигавични тайни.

Огнища на маймунска шарка при хора бяха регистрани и в други европейски страни. В Испания и Португалия бяха инфектирани повече от 40 души. Преди дни бяха открити случаи и в Обединеното кралство и Съединени американски щати. Инфекцията не се смята за мощно заразна, защото за предаването ѝ е нужен непосредствен контакт.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР