Първата законодателна инициатива на новия парламент трябва да бъде преразглеждане

...
Първата законодателна инициатива на новия парламент трябва да бъде преразглеждане
Коментари Харесай

Юрист: Следващият парламент да започне с въвеждане на електронно дистанционно гласуване

Първата законодателна самодейност на новия парламент би трябвало да бъде преразглеждане на разпореждания на Изборния кодекс. От броя на действителните гласове зависи и броят на мандатите и заради това преброяването на гласовете е от изключителна значимост. Именно там следим безусловно непоследователно парламентарно държание. Това съобщи в " Студио Хъ " по 7/8 TV юристът и претендент за народен представител от " ИТН " Ива Митева.

" На първо място би трябвало да се стартира с ефектвни дейности за използване на електронното отдалечено гласоподаване. През 2016 година се одобриха две безусловно взаимноизключващи се политики. От една страна се одобри отдалечено гласоподаване, а от друга се ограничи образуването на изборни секции в чужбина. Трябва да се прегледа звеното за механически надзор на електронно отдалечено гласоподаване и в него да бъдат назначени експерти със познания и опит. Трябва да се обезпечи сигурността на системата. Трябва да е несъмнено, че всяко лице ще може да упражни персонално правото си на глас и че ще се резервира тайната на вота.

Трябва да се вкарат и къси периоди за реализирането на това гласоподаване. Надявам се първият опит да успее да се осъщетви даже и на президентските избори на есен ", сподели тя.

Целия диалог с Ива Митева гледайте във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР