Първата задължителна матура по български език и литература ще започне

...
Първата задължителна матура по български език и литература ще започне
Коментари Харесай

46 661 зрелостници се явяват на матура по БЕЛ

Първата наложителна матура по български език и литература ще стартира в 8,30 ч. през днешния ден – 19 май. Зрелостниците би трябвало да бъдат в изпитните зали най-малко 30 минути по-рано, да носят документ за идентичност, служебната записка. Пише се единствено с черен химикал. 46 661 души са декларирали предпочитание за присъединяване в този изпит.

Вторият наложителен изпит ще се организира на 20 май т.г. също от 8,30 ч. Очаква се на него да се явят 45 224 зрелостници, оповестиха от МОН.

Между две разнообразни тематики ще избират зрелостниците тази година на матурата по български език и литература според от това дали ще пишат есе, или интерпретативно съчинение.

Съчинението ще бъде по проблем от една или няколко произведения на изучавани създатели. Формулировката за есе ще включва житейски проблем, залегнал в едно или в няколко литературни творби, или подобен, който не е привързан с живописен текст.

За разлика от предходни години, творбите, включени в изпита, са 27, а не 97. Всички те са изучавани.

Общият брой на въпросите остава неизменен – 41. С избираем отговор към този момент ще бъдат единствено 22 от тях – с осем по-малко от предходната година. 16 са дилемите с къс свободен отговор. Други две ще са за основаване на текст в границите на четири-пет фрази.

И през тази година оптималният брой точки на матурата ще е 100. Съчинението или есето ще носят най-вече 30 т., а затворените въпроси – 22 т. Изпитът се счита за изискан при най-малко 30 т., които носят оценка „ Среден (3) “. Досега за това бяха нужни 23 т., които можеха да се съберат от въпросите с избираем отговор.

За учениците от профилираните гимназии втората матура е по профилиращ образователен предмет по желание като се изключи български език и литература. Завършващите професионални паралелки и професионални гимназии поставят държавен изпит за придобиване на професионална подготовка.

По традиция за втора матура най-желан е британският език, следван от „ Биология и здравно обучение “ и „ География и стопанска система “. За първи път има опция да се държи втори наложителен зрелостен изпит и по предметите информатика, осведомителни технологии, предприемачество, музика, изобразително изкуство, само че единствено в случай че са изучавани като профилиращи. По време на втората част от матурите по информатика и по осведомителни технологии младежите ще работят на компютър.

Дипломни планове ще пазят 8286 зрелостници от професионални гимназии и паралелки, други 12 572 ще се явяват на изпити по специалността, включващи писмена и джука част.

От 26 май до 1 юни т.г. са спомагателните матури по избор. Поради огромния брой предмети в един ден могат да се организират по два изпита – заран и следобяд. На спомагателни матури са поискали да се явят общо 3238 зрелостници.

В 824 учебни заведения ще има държавни зрелостни изпити по общообразователни или профилиращи предмети, а в 497 учебни заведения – за специалност. Ангажирани са 26 156 квестори.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР