Първата задължителна матура е по български език и литература и

...
Първата задължителна матура е по български език и литература и
Коментари Харесай

46 661 зрелостници се явяват днес на матура по български език и литература

Първата наложителна матура е по български език и литература и ще стартира в 8,30 ч. през днешния ден.

46 661 души са декларирали предпочитание за присъединяване в този изпит.

Между две разнообразни тематики ще избират зрелостниците - според от това дали ще пишат есе, или интерпретативно съчинение.

Съчинението ще бъде по проблем от една или няколко произведения на изучавани създатели. Формулировката за есе ще включва житейски проблем, залегнал в едно или в няколко литературни творби, или подобен, който не е привързан с живописен текст. За разлика от предходни години, творбите, включени в изпита, са 27, а не 97. Всички те са изучавани.

Общият брой на въпросите остава неизменен - 41. С избираем отговор към този момент ще бъдат единствено 22 от тях - с осем по-малко от предходната година. 16 са дилемите с къс свободен отговор. Други две ще са за основаване на текст в границите на четири-пет фрази.

И през тази година оптималният брой точки на матурата ще е 100. Съчинението или есето ще носят най-вече 30 т., а затворените въпроси - 22 т. Изпитът се счита за изискан при най-малко 30 т., които носят оценка " Среден (3) ". Досега за това бяха нужни 23 т., които можеха да се съберат от въпросите с избираем отговор.

До 17 май 2022 година се издаваха служебни бележки за допускане до матурите, в които се показват постройките и залите за полагане на съответните изпити.

Зрелостниците би трябвало да бъдат в изпитните зали най-малко 30 минути по-рано , да носят документ за идентичност, служебната записка.

Пише се единствено с черен химикал.

Вторият наложителен изпит ще се организира на 20 май тази година също от 8,30 ч. Очаква се на него да се явят 45 224 зрелостници.

Припомняме, че през днешния ден се организира и митингът на превозвачите. Да е най-малко след 8.30 часа поради матурата по български на зрелостниците помоли по-рано министърът на образованието и науката акад. Николай Денков в публично писмо до столичния кмет Йорданка Фандъкова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР