Първата в света аерозолна инхалационна аденовирусна ваксина срещу COVID-19 (Ad5-nCoV)

Първата в света аерозолна инхалационна аденовирусна ваксина срещу COVID-19 (Ad5-nCoV) ...

Китай пуска първата инхалационна ваксина срещу ковидПървата в света аерозолна инхалационна аденовирусна ваксина срещу COVID-19 (Ad5-nCoV) се очаква скоро да бъде одобрена за спешна употреба, съобщава Радио Китай. 

Резултатите от проучванията показват, че тя предизвиква силен клетъчен имунен отговор, като нивото на IgG антителата след вдишването е седем до осем пъти по-голямо в сравнение с инактивираните ваксини. Ad5-nCoV е съвместно разработена от CanSinoBIO и учените от Института по военна медицина към китайската Академия на военните науки. В момента клиничните изпитвания продължават.

Производителите твърдят, че според резултатите от изпитванията двете дози от аерозолната ваксина не причиняват сериозни нежелани реакции.

Инхалационната ваксина може да стимулира имунен отговор в лигавицата на дихателните пътища. Използването ѝ не е толкова болезнено и по-достъпно, особено при децата и уязвимите групи,твърдят експерти. Освен това се изисква само една пета от инжектираната доза, което облекчава натиска върху производството.

Китайският лидер Си Дзинпин заяви в речта си пред Общото събрание на ООН, че Китай планира да достави на други страни 2 милиарда дози ваксини срещу COVID-19 до края на годината. 

"Китай ще положи всички усилия да достави на света общо 2 милиарда дози ваксини срещу COVID-19 до края на тази година, каза държавният глава. През този период Китай ще дари 100 милиона дози ваксини срещу COVID-19 на развиващите се страни, каза той.

На 16 юли Си Дзинпин обяви по време на видеоконференцията на Азиатско-тихоокеанския форум за икономическо сътрудничество, че Китай ще отпусне около 3 милиарда долара на развиващите се страни през следващите три години в помощ за борба с пандемията и възстановяване на социално-икономическото развитие.

Източник: banker.bg