Първата Семейна стая в Пловдив ще отвори врати в отделението

...
Първата Семейна стая в Пловдив ще отвори врати в отделението
Коментари Харесай

Семейна стая отвори врати в УМБАЛ Пловдив

Първата Семейна стая в Пловдив ще отвори порти в отделението по неонатология в УМБАЛ „ Пловдив “ в навечерието на 17 ноември, когато се отбелязва Световният ден на недоносените деца. Тя е третата в България след разкритите към този момент в София и Велико Търново и е основана с поддръжката на семейство донори от Пловдив.
Благодарение на дарените от тях средства в помещение на 2 етаж в УМБАЛ „ Пловдив “ е изработен ремонт – стените са боядисани, сменена е подовата настилка, обезпечено е и ново обзавеждане, сподели доктор Диана Аргирова, шеф на Отделението по неонатология. Инициатор за основаване на специфичната фамилна стая са специалистите от фондация „ Нашите недоносени деца “, с които екипът на лечебното звено партнира сполучливо от много време. Те ни протегнаха ръка, с цел да изпълним още една добра процедура, акцентира завеждащ неонатологията.
Семейните стаи в международната процедура са пространства в неонатологичните отделения, където родителите и околните на недоносеното дете имат опция за контакт в уютна и уединена конюнктура. Те могат да прекарат време с бебето и лекуващите експерти. С построяването на връзка сред родителите и детето се облекчава стресът за фамилията, който се основава при продължителния престой на бебето и е тип предварителна защита против занемаряване. Стабилизират се фамилните връзки в този тежък интервал.
Медицинските експерти имат опция да осведомят и обучат родителите по какъв начин да обгрижват характерните потребности на бебето, да преведат характерните медицински термини на наличен език и по този начин да се построи доверие сред лекуващите лекари и околните на бебето. По този метод се подсигурява добра прогноза за лекуването.
Плод на съдействието сред УМБАЛ „ Пловдив “ и фондация „ Нашите недоносени деца “ е и кенгуру грижата. Този здравословен метод, прочут още като „ кожа до кожа “, който резервира близостта на бебето до майката, оказва помощ на недоносените деца доста по-бързо да излязат от сериозното положение – от кувьоза да бъдат изведени на термолегло, а по-късно изписани у дома, изясни доктор Аргирова. Фондацията е предоставила 2 специфични стола за кенгуру грижа на неонатологията.
Това не е единственото подаяние на „ Нашите недоносени деца “ – донесени са шапчици за малчуганите, изплетени от 700 доброволци, октоподчета за кувьозите, които наподобяват пъпната шнур, както и покривала за кувьозите, които се слагат в избрани часове, те играят значима роля за неврологичното развиване и избавят децата от проблеми с проговарянето и образованието по-късно.
Всяка година през отделението по неонатология минават приблизително по 250 бебета, пристигнали на бял свят с тегло под 1 кг, като най-малкото е момиченце от Пловдив, родено 650 гр. Все повече са недоносените деца, които лекуваме тук, а нашият блян е да осигурим допустимо най-качествените грижи, с които да им подсигуряваме пълностоен живот, когато пораснат, посочи доктор Аргирова. Част от тези старания е въведената рехабилитация за недоносени, която стартира, откакто бебето стигне тегло от 3 кг и продължава, до момента в който проходи. Посредством гимнастиката се преодолява двигателният недостиг и се развиват физическите им умения. До момента вследствие на специфичните комплекси към този момент има 3 проходили деца.
В помощ на родителите в отделението работи и психолог, който съветва всекидневно майки и бащи, които имат потребност от психическа поддръжка.
Вижте фрагменти от стаята в галерията ТУК
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР