Първата процедура за технологична модернизация с бюджет от 260млн.лв. вече

...
Първата процедура за технологична модернизация с бюджет от 260млн.лв. вече
Коментари Харесай

Зам.-министър Христова: Програми за близо 600 млн. лв. от ПВУ ще бъдат отворени за бизнеса до края на годината

Първата процедура за софтуерна рационализация с бюджет от 260млн.лв. към този момент е отворена, като крайният период за кандидатстване по нея е 21 септември

В Министерството на нововъведенията и растежа до края на годината ще се дават 600 млн. лева безплатни средства на микро, дребни и междинни предприятия от стратегиите за бизнеса по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ). Това съобщи заместник-министърът на нововъведенията и растежа Надя Христова в утринния блок на БНР.

„ До момента сме първите, които са стартирали процедура по Плана – за софтуерна рационализация с общ бюджет от 260 млн. лева, а до края на годината ще работим интензивно да тръгнат още три нови стратегии ”, добави Христова. Тя акцентира, че първата процедурата за рационализация е отворена за кандидатстване до 21.09.2022г., като досега са подадени към този момент близо 20 проекто – оферти.

Заместник-министърът на нововъведенията уточни още, че по процедурата ще бъдат подкрепени предприятия от секторите преработваща индустрия, ВиК услуги, ръководство на боклуци, креативен промишлености, медии, далекосъобщения, научни проучвания и други

„ Един от главните ни цели е с ускорени темпове тези средства да доближат до бизнеса. Ще се фокусираме допустимо най-улеснено и бързо българските компании да аплайват по стратегиите от ПВУ “, сподели тя и добави, че това ще бъде глътка въздух за българските дребни и междинни компании, след множеството провокации през последните две години.

По думите й фокусът в работата на новия екип в министерството ще бъде точно поддръжката за тези предприятия. „ Министерството интензивно работи да подсигури средства за българския бизнес и в периоди да тръгнат процедурите по Плана за възобновяване и резистентност, с цел да може българските компании да доближат до средствата по график “, добави Христова.

Тя разгласи, че останалите три процедури, които се планува да започват до края на годината по Плана са за IT – решения и киберсигурност, с бюджет малко над 30 млн. лева, втората е за 200 милиона, за фотоволтаични решения и локално предпазване на електрическа сила и последната, която ще бъде оповестена до края на годината, е с бюджет близо 120 млн. лева и е за развойна активност и интелектуална благосъстоятелност.

До дни ще бъде входирана за утвърждение в Европейска комисия и новата Програмата „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “, сподели Христова. Първата процедура по нея е за развойна активност и е с бюджет 145 млн. лева В нея за безплатно финансиране ще могат да вземат участие и огромни предприятия.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР