Първата продажба на български финтех с купувач световен лидер в

...
Първата продажба на български финтех с купувач световен лидер в
Коментари Харесай

Френската Ingenico купи българския финтех Phos

Първата продажба на български финтех с покупател международен водач в бранша към този момент е реалност, откакто младата компания Phos стана благосъстоятелност на френската Ingenico. Двете страни не дадоха финансови детайлности към договорката.Създадената в София преди шест години компания работи в региона на Software Point of Sale (SoftPoS) решения, като предлага технология, която трансформира всеки Android смарт телефон или таблет в POS терминал и по този начин оказва помощ на дребни търговци елементарно да вкарат картови или Apple Pay и Гугъл Pay заплащания в бизнеса си.

Първата продажба на български финтех с покупател международен водач в бранша към този момент е реалност, откакто младата компания Phos стана благосъстоятелност на френската Ingenico. Двете страни не дадоха финансови детайлности към договорката.

Създадената в София преди шест години компания работи в региона на Software Point of Sale (SoftPoS) решения, като предлага технология, която трансформира всеки Android смарт телефон или таблет в POS терминал и по този начин оказва помощ на дребни търговци елементарно да вкарат картови или Apple Pay и Гугъл Pay заплащания в бизнеса си.
Да те купи водачът
" Най-важно е, че придобиването на Phos от световния водач Ingenico е безспорен казус. Phos е основан от български екип и целият бизнес се обслужва от България. А компанията - покупател на процедура е международният номер 1 в категорията. Вярвам, че като слагаме началото, в действителност проправяме път и за други такива покупко-продажби отсега нататък ", съобщи пред " Капитал " Валери Вълчев, който дружно с Иво Георгиев бяха съществени акционери във " Фос България " през английското Phos Services.

През годините Phos притегли финансиране от фондове и бизнес ангели. Най-големите два рунда бяха от българския NV3 и ангел вложители през 2020 година, както и още 2 млн. евро от интернационалната платформа за разплащания CM.com. Компанията употребява парите за разширение на екипа и интернационална агресия, като има офиси във Англия и Съединени американски щати.
Реклама
" Ingenico е световният водач в POS терминалите. Какво значи това в цифри? Над 40 млн. терминала в 37 страни, 80 офиса, в които работят над 4000 служителя от 60 националности. В рамките на договарянията осъзнах, че Phos дава отговор на главните критерии на Ingenico: качество на продукта, оценка на досегашното и изясненост за бъдещето бизнес развиване и силата на екипа. Целта на Ingenico беше да избере работещо решение, посредством което да се трансформира от водача на сегашното в цифровия водач на бъдещето ", счита Валери Вълчев.
Удвояване на екипа
В София " Фос България " има към 25 души екип, а приходите на българското сдружение за 2021 година са 1.7 млн. лева " Екипът на Phos все още е от 30 експерти от 5 националности. Във Англия изградихме извънредно умел лидерски екип, в това число и по продажбите. В България имаме надарени механически екипи, обслужване на клиенти, планов и продуктов мениджмънт. За екипа на Phos няма да има основна смяна. Те ще би трябвало да вкарат и интегрират новопостъпилите. Планираме да удвоим екипа в София в идващите месеци, като ще наемаме единствено най-талантливите, с цел да можем да отговорим на упоритостите на световен водач ", добави Вълчев. Според него създателите ще останат ангажирани с бизнеса минимум през идващите две години.

Самата Ingenico беше купена през 2020 година от колоса за финансови услуги Worldline в договорка за 7.8 милиарда евро. През есента на предходната година стана ясно, че Worldline е продал подразделението си Terminals, Solutions & Services (включващо и Ingenico). Преди да бъде купена от Worldline приходите на Ingenico за 2019 година доближиха 3.7 милиарда евро.
Q&A Валери Вълчев, съосновател на Phos Валери Вълчев, Innimmo Фотограф: Цветелина Белутова Какво следва пред компанията? Сделката ще даде опция за необикновен скок в развиването на Phos. До момента имаме 20 интегрирани банки и 3 души търговски екип. Сега към този момент разполагаме с метод към над 1000 банки, които са клиенти на Ingenico, и търговски екип от над 300 души.Като част от договорката договорихме високо равнище на самостоятелност, с цел да можем да запазим гъвкавостта, експедитивност при оферирането, имплементациите с клиентите ни и близкия контакт с тях. Оставаме ангажирани с бизнеса за най-малко две години.Защо избрахте Ingenico и имаше ли други претендент купувачи? Ние направихме нашия избор вследствие на дълъг развой от над 6 месеца, в който разговаряхме с 22 стратегически вложителя. В това доста ни оказа помощ Алекс Сираков, някогашен кадър на Innimmo, с капиталово консултантската си компания Aquariusx.В лицето на Ingenico видяхме колегата, който в действителност приема задачата ни и е неповторимо позициониран да докара SoftPos технологията до световно водачество.Очаквате ли други сходни покупко-продажби във финтех бранша тук? Аз имам вяра, че разказването на истории може да стимулира хората и да ги накара да работят. Това нормално става единствено с тези, в които зреят упоритостта и вярата. Когато обаче има съответни образци и безспорни обстоятелства, нещата стоят по различен метод.Преди 7 години, дружно с група съидейници създадохме Българската финтех асоциация, с цел да накараме бизнесмените в България да повярват, че могат да реализират огромен триумф без да отпътуват в чужбина. Радвам се, че моя компания беше първата, която съумя да го потвърди. Реклама Свързани публикации Fintech and Insurtech Summit 2023: Рентабилност преди всичко 30 март 2023, 16:30 Fintech and Insurtech Summit 2023: Защо разногласието финтех или банки е безусловно неправилен 29 март 2023, 13:26 Интервю | Андриус Бицейка, Revolut: В нашия Топ 10 градове по консуматори София е на осмо място 27 март 2023, 12:21 Момчил Еленков: Фокусът на финтех фирмите към този момент се измества към монетизацията 18 март 2023, 10:33
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР