Първата постоянна експозиция с аниматроник модели на динозаври отвори врати

...
Първата постоянна експозиция с аниматроник модели на динозаври отвори врати
Коментари Харесай

Ревящи динозаври нахлуха в зала Лотос

Първата непрекъсната експозиция с аниматроник модели на динозаври отвори порти в България. Тя е в зала „ Лотос” на Природонаучния музей. Там ръмжат и клатят глави 5 оцветени в естествения си цвят модела. Пространството наподобява на дребна гора от Юрския интервал.

Подът на зала „ Лотос” е затрупан с натрошена борова кора, на няколко места има папрати и тропически растения. Сред тях са сложени новите китайски динозаври.



„ Запълнихме една празнота в експозицията ни - до момента децата още с влизането си питаха: Къде са ви динозаврите? С тази страст децата ще задълбочат познанията си, ще вършим и тематични лекции с професионалисти”, сподели шефът на музей доктор Огнян Тодоров.

Първите групи деца от детски градини влязоха и демонстрираха, че маркетинговото му изследване е доста вярно. Като същински са – възкликваха дребните и тръгваха към огражденията към динозаврите.



Проектът е координиран с Министерството на културата и с носителите на авторското право – арх. Михова, която е щерка на авторката на зала „ Лотос” арх. Динка Танева.

Арх. Михова е трансферирала правата на арх. Пройкова, която с арх. Сидерова е изготвила плана. Първоначално интериорът е предвиждал „ Лотос” да има визия на пещера.



Арх. Михова е подчертала, че концепцията е залата да е отворена на открито, а не във вътрешността и е предложила пространството да се разшири с бели полета по стените, където ще има интерактивни екрани.

По тях ще се пускат изображения от Юрския интервал, на които ще има динозаври. Те ще се задействат с лазери.

Динозаврите са от китайска компания, която е главният производител на такива продукти. Тя е правила динозаври за всички европейски страни. Динозаврите костват 35 хиляди лв. и са платени със лични доходи.

Новата експозиция няма да докара до увеличение цената на входния билет. Следващата година ще бъдат добавени още 7-метров тиранозавър, стегозавър, трицератропс и 4-метров птеродактил.

„ Експонатите са купени със лични доходи – значи музеят се ръководи вярно. Оценката дават усмивките на тези деца, които виждаме в този момент. Щом има доходи значи ще се уголемява. Трябва да помислим за в бъдеще музеят да продължи да се развива и разширява”, сподели кметът Здравко Димитров.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР