Първата пленарна седмица на 47-ото Народно събрание започна с изслушване

...
Първата пленарна седмица на 47-ото Народно събрание започна с изслушване
Коментари Харесай

НА ЖИВО: НС започва работа по същество - депутатите изслушват министър Минеков за скандала с в. Труд

Първата пленарна седмица на 47-ото Народно заседание стартира с чуване на министъра на културата Велислав Минеков по проблема с вестник „ Труд “. За през днешния ден е очакван и избор на краткотрайна комисия, която да създаде парламентарния устав.

Преди началото на пленарното съвещание служебният министър на културата проф. Велислав Минеков разгласи, че е твърдо решен да отбрани НДК, като изгони ГЕРБ от партийната централа, която е в постройката. Той отхвърли това да е реваншизъм.

„ За тези години НДК, сравнявайки наемите в региона, губи почти 6 милиона лв. без лихвите. Извинявайте, само че по време на тяхното ръководство на НДК стигнахме до голяма загуба. Тя доближава смущаващата сума от близо 90 милиона лв..

Смятам, че е обикновено министерството да потърси всички свои отнети по някакъв метод парцели. Това не е партиен парцел, а парцел на Националния замък на културата. И аз желая този замък да си върне загубите и да работи човешки. И без това Дворецът на културата през годините е бил безусловно обран от всевъзможен тип хайдуци, сходни хайдуци. “

Според служебния министър на културата проф. Минеков когато страната и законът се завръщат, това не е реваншизъм.

ГЕРБ изиска да изгонят министър Велислав Минеков от Народното събрание. Предложението направи Радомир Чолаков от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили в процедура по метода на водене по време на чуването на министър Велислав Минеков за "Труд ". Причината бе, че съгласно ГЕРБ министърът не е дал отговор всъщност на въпросите и би трябвало да се приготви.

Подобно бе мнението и на Йордан Цонев от Движение за права и свободи, съгласно който отговорите на министъра не са всъщност. "Трябваше да извършите записка на господин министъра, че това не е отговор всъщност ", сподели той. Цонев обърна внимание и че 30-годишната процедура на Народното събрание би трябвало да бъде уважавана. "Без причина не се прекъсва депутат ", сподели той.

Асен Василев от "Продължаваме смяната " не се съгласи с мнението на Йордан Цонев за толеранс във времето.

От своя страна ръководителят на Народното събрание Никола Минчев съобщи, че в качеството си на ръководител няма опцията да разяснява отговорите всъщност на министъра. "Всяка парламентарна група ще има 5 минути, с цел да изрази отношение в края на чуването си ", сподели още Минчев.

По време на дебатите Йордан Цонев разгласи, че Движение за права и свободи се отхвърля да задава въпроси по следната причина: „ Смятаме, че България е парламентарна република и постоянно сме се борили министрите да се отнасят почтително към работодателя си. Причината да се откажем е наглото държание на министъра през днешния ден “.

Той се обърна към проф. Минеков: „ Държанието Ви е неприемливо! “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР