Първата плаваща АЕЦ в света потегли днес на 5000-километрово пътуване

...
Първата плаваща АЕЦ в света потегли днес на 5000-километрово пътуване
Коментари Харесай

Русия пусна на вода първата в света плаваща АЕЦ

Първата плаваща АЕЦ в света потегли през днешния ден на 5000-километрово пътешестване в Арктика от съветското пристанище Мурманск до непрекъснатата си база в Певек, в Чукотка, в сърцето на Източен Сибир, предадоха ТАСС и Франс прес.
Плаващата АЕЦ " Академик Ломоносов " ще бъде теглена на буксир на разстояние над 4700 километра. В Певек оборудването ще бъде включено към енергийните системи и ще се експлоатира в състава на плаваща атомна топлоелектроцентрала, снабдявайки с електрическа енергия самия град и Чукотския самостоятелен окръг. То ще размени мощностите на Билибинската АЕЦ, която ще бъде дефинитивно спряна при започване на идващото десетилетие.
След стартирането й в употреба централата ще стане най-северната АЕЦ, а атомните централи в Русия ще станат единайсет, прецизира ТАСС.
Пътуването се чака да продължи сред четири и шест седмици според от метеорологичните условия и количеството лед по пътя макар че морският Североизточен маршрут е все по-проходим заради топенето на ледовете вследствие на световното стопляне, добавя Агенция Франс Прес.
Блокът с тегло 21 000 тона е без личен мотор и ще бъде теглен на буксир от няколко кораба. Централата има два реактора с мощ по 35 мегавата, съвсем колкото при нуклеарните ледоразбивачи. За съпоставяне - мощността на реактор в класическа централа от ново потомство е над 1000 мегавата.
Макар популацията на Певек да не надвишава 5000 поданици, централата обезпечава потреблението на 100 000 души и ще служи най-много за зареждане на петролните платформи в района като част от съветската стратегия за развиване на употребата на изкопаеми течни горива в Арктика.
Изграждането на " Академик Ломоносов " стартира през 2006 година в Санкт Петербург. Съоръжението беше докарано в Мурманск предходната година.
Природозащитните асоциации от години предизвестяват за заплахата от този " Чернобил върху лед " и го назовават " Ядрен Титаник " - избрания, получили ново звучене след детонацията през август в център за тествания на ракети в Далечния север, която аргументи за малко мощно повишаване на радиацията в тази зона, отбелязва Агенция Франс Прес.
" Всяка атомна централа създава радиоактивни боклуци и в нея може да възникне случай, само че " Академик Ломоносов " също така е уязвима и на бурите ", показва Рашид Алимов от енергийния департамент в Грийнпийс-Русия. А в Арктика метеорологичните условия са рискови и непредвидими.
" Платформата е теглена от други кораби, тъй че при огромна стихия може да има конфликти. Росатом възнамерява да складира отработеното гориво на борда на корабите, тъй че всеки случай може да има съществени последици за нежната околна среда в Арктика, а да не забравяме, че там няма инфраструктури за разчистване ", добавя Алимов.
По думите му Чукотка има голям капацитет за развиването на вятърна сила, а плаващата АЕЦ е чисто и просто прекомерно рисково и прекомерно скъпо средство за произвеждане на електричество.
Според Росатом обаче, която има намерение да продава в чужбина плаващата си централа, това решение е по-просто, в сравнение с да се строи класическа АЕЦ върху замръзналата през цялата година земя.

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР