Първата номинация за член на следващия ВСС от парламентарната квота

...
Първата номинация за член на следващия ВСС от парламентарната квота
Коментари Харесай

В парламента номинациите за ВСС станаха 18 души

Първата номинация за член на идващия Висш съдебен съвет от парламентарната квота направи Георги Марков - някогашен народен представител от Съюз на демократичните сили, след това изпратен в Конституционния съд от президента Желю Желев, в този момент народен представител от ГЕРБ. Марков номинира столичния юрист Мирослав Джеров, наследник на сътрудника си народен представител от седесарския интервал Александър Джеров.

Още по тематиката
Четирима съдии и двама прокурори оферират социалистите за присъединяване в конкуренцията

Йордан Стоев е претендент за съдийската гилдия на съвета

...партията употребява една и съща бланка за предложенията си

Осемнайсет станаха претендентите за членове на Висшия правосъден съвет (ВСС) от парламентарната квота при приключване на последния период за номинации в края на работния ден на 21 юни. В последния ден към досегашните 16 кандидатури се появиха още две – на адвокатката от Софийската адвокатска гилдия Нели Виодорова, номинирана от самостоятелния народен представител Ангел Исаев, и на адвокатката от Търговище Ангелинка Николова, издигната на водача на ВОЛЯ Веселин Марешки и още двама души от неговата партия.

Нели Виодорова има над 26 години като юрист с процедура в това число по каузи пред Европейския съд по правата на индивида в Страсбург. Два поредни мандата е била член на Контролния съвет на САК, сега е втори мандат авариен член на Висшия адвокатски съвет, член на Националното бюро за правна помощ от 2015 година Вносителят на кандидатурата ѝ Ангел Исаев бе определен с бургаската листа на Движение за права и свободи, само че с преференция, и отхвърли да отстъпи мястото си в Народното събрание на по-предния в листата, по тази причина стана самостоятелен народен представител.

Ангелинка Николова е с над 24 години стаж като арбитър, последните 17 от които в комерсиалното поделение на Търговищкия областен съд. Напуснала системата през тази година и станала юрист. В нейна поддръжка са приложени поотделно мнения на съдиите от Окръжен съд-Търговище, на ръководителя и зам.-председателя на съда, както и доста сбито мнение на търговищката адвокатска гилдия.
Николова е втората кандидатура, издигната от Марешки. Първата е на прокурора от варненската районна прокуратура Владислав Томов, чиято номинация сложи въпроса до каква степен е задоволително магистрат да бъде номиниран от лице с висящо наказателно произвеждане, бил той и народен представител.

Така след приключване на периода за номинациите ГЕРБ е с пет импортирани кандидатури, една от които подписана еднолично от Георги Марков, останалите – от група, отпред с парламентарния водач Цветан Цветанов. Движение за права и свободи има две кандидатури, импортирани еднолично от двама депутати. Йордан Цонев номинира Пламена Апостолова, завеждащ отдел " Стопански " в Националната следствена работа. Хамид Хамид издигна арбитър Стефан Гроздев – заместител ръководител на Софийския апелативен съд и началник на Търговската гилдия, чието име се свързва с произнасяния в интерес на Движение за права и свободи и Делян Пеевски.

Във вторник Българска социалистическа партия внесе шест кандидатури, а лидерката на партията Корнелия Нинова съобщи, че това е принос към концепцията изборът на членове на Висш съдебен съвет да стане същинско съревнование сред експерти.

Волен Сидеров внесе еднолично двама претенденти, които очевидно са на сметката на " Обединени патриоти ", доколкото до сряда вечерта други техни номинации няма оповестени. Първата е на заместител апелативния прокурор на София Йордан Стоев, който през 2015 година удостовери отхвърли да се образува наказателно произвеждане против Делян Пеевски по сигнала на " Протестна мрежа ", втората - на юриста от Софийската адвокатска гилдия Боян Новански.

С двете кандидатури на ВОЛЯ (Марешки) и една на самостоятелния Исаев, номинациите стават общо 18. Съгласно разпоредбите за осъществяване на избора, гласувани от Народното събрание, номинациите, дружно с съпътстващите ги документи, се разгласяват в тридневен период на уеб страницата на Народното събрание, тъй че хипотетично към момента има алтернатива за поява на нови кандидатури, въпреки и малко евентуално.

Парламентарната квота във Висш съдебен съвет се състои от 11 членове, шестима от които - в съдийската гилдия, а петима - в прокурорската. Следващият стадий е представянето на концепциите, което претендентите би трябвало да създадат в 14-дневен период от издание на номинациите им, а по-късно комисията ще реши кандидатурите им по допустимост - дали са показани всички документи и дали дават отговор на изискванията за присъединяване в чуването и избора. Гласуването ще бъде през септември.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР