Първата група от 28-мата поред експедиция начело с проф. Христо

...
Първата група от 28-мата поред експедиция начело с проф. Христо
Коментари Харесай

Първата група български полярници замина за Антарктида

Първата група от 28-мата подред експедиция отпред с проф. Христо Пимпирев отпътува през днешния ден за За Антарктида.

Тази година на ледения континет ще бъдат 30 души, измежду които и непознати учени. Първата група е от 11 души-логистици, които ще размразят базата. Сред посетителите са и две лекарки.



Експедицията ще работи по 5 плана от биоложки науки, 3 обществени, ще се изследва прилежащата акватория на Южния океан на нашата база, ще има и един в филантропична устременост – ще се изследва взаимоотношенията сред хората в тази рискова среда.

„ Не мога да не се вълнувам, тъй като всяка експедиция има нещо ново, нещо авангардно„, сподели проф. Пимпирев. Тази година ще бъдат сложени основите по построяването на българска научна лаборатория, заяви той, откакто получи от президента Румен Радев нов народен байрак, който ще се вее над базата ни.



Всички нужни материали и структура с тегло 20 тона ще се придвижват от България с контейнери, понтони и лодки. Преди да бъде изпратена, лабораторията ще бъде съединена у нас, с цел да няма механически проблеми. След това ще бъде демонтирана и изпратена на части на ледения континент.

Обектът ще бъде „ на крайници “, с цел да не бъде покрит от снежните виелици. Мястото към този момент е несъмнено. То ще има лично електрозахранване и водоизточник. Финансирането е от националната пътна карта за инфраструктура. По това перо се финансират планове на страната за разнообразни лаборатории, които се строят у нас.



„ Лабораторията е нужна, тъй като откритите биоложки мостри би трябвало да се обработват бързо, вместо да се придвижват по цяла седмица в други лаборатории. Вероятността да се похабят е огромна “, изясни Пимпирев.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР