Първа заповед на новия здравен министър – промяна в плана

...
Първа заповед на новия здравен министър – промяна в плана
Коментари Харесай

Промяна в плана: Ударно ще се ваксинират възрастни и хронично болни


Първа заповед на новия здравен министър – смяна в проекта за имунизация и в предпочитаните групи за имунизация. Стойто Кацаров нямаше обществени изяви, откогато зае поста, само че в последните дни се появиха информации, че се готви смяна в коридорите за имунизация.

От заповедта на министъра през днешния ден стана ясно, че предпочитаните групи се трансформират - на фокус ще са възрастните и хронично болните.

Всяка седмица, в дните от понеделник до четвъртък, общопрактикуващите лекари и разкритите имунизационни центрове в страната ще ваксинират жители над 60 година В този интервал се позволява имунизиране на хора и под 60-годишна възраст, в случай че са диспансеризирани с исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна непълнота, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, хронични белодробни болести и онкологични болести или други по преценка на лекаря, гласи заповедта на доктор Кацаров.

В дните от петък до неделя в това число ваксина против COVID-19 ще получават всички искащи по реда на тяхното записване.

В множеството страни в първа група на имунизацията попаднаха точно хората над 60 години и хронично болните. У нас предходното държавно управление възприе различен метод и възрастните хора попаднаха едвам в четвърта фаза на имунизационния проект. Затова е процентът на имунизирани измежду тях е доста невисок, споделя министър Стойчо Кацаров в свое видеообръщение, публикувано от Министерството на здравеопазването. В него той приканва хората да се имунизират, като признава, че самият той е имал известни запаси по отношение на имунизациите поради късия период и обсег на клиничните изпитвания. Казва обаче, че имунизациите към този момент са приложени на стотици милиони хора по целия свят и че даже и неспециалистите признават, че изгодите надвишават неведнъж рисковете.

Вече платихме задоволително висока цена. Само за последните шест месеца умряха с 26 хиляди души повече, в сравнение с са умирали за същия интервал на годината през всяка една от последните пет години, споделя служебният министър.

В заповедта на доктор Кацаров се трансформира и методът, по който имунизациите ще доближават до персоналните лекари.

До на следващия ден, 18 май, районните здравни инспекции (РЗИ) в страната следва да дефинират логистични пунктове на територията на всяка община, а когато е належащо, и в отдалечени обитаеми места. Ангажимент на РЗИ е ежеседмично да доставят до пунктовете декларираните от общопрактикуващите лекари количества ваксини против COVID-19.

Всеки общопрактикуващ доктор до четвъртък на предходната седмица по е-поща на РЗИ ще декларира нужните количества ваксини против COVID-19 (по тип, за първа/втора доза, брой флакони) за идната седмица, както и логистичния пункт, от който ще ги получава. Регионалните здравни инспекции провеждат превозването на разпределените ваксини против COVID-19 до логистичните пунктове. При нужда подпомагане за превозване на доставките да бъде оказано от районните структури на МТСП, Министерство на вътрешните работи, регионалните шефове и кметовете на общини, е записано в заповедта.

Вижте видеото с апела на здравния министър тук:
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР