Първа самостоятелна изложба на 17-годишния Максим Христов, ученик в НУИ

...
Първа самостоятелна изложба на 17-годишния Максим Христов, ученик в НУИ
Коментари Харесай

17-годишен ученик от НУИ с първа самостоятелна изложба

Първа независима галерия на 17-годишния Максим Христов, възпитаник в НУИ " Добри Христов ", гр. Варна.

" Родителите ми споделят, че рисувам от 4-годишен, само че аз нямам мемоари от този момент.  Ясно си припомням, че когато бях на към 6 години, обичах да играя с играчки и да виждам детски анимационни филми. За жал на никое място нямаше играчки с героите от филмчетата. Затова си рисувах тези, които харесвах най-вече, изрязвах ги и си играех с тях. "

Така 17-годишният Максим разказва първите си стъпки в изобразителното изкуство. Когато е възпитаник във втори клас, родителите му го записват в школата на огромния художник и възпитател Радко Мурзов. Там усъвършенства техниката си в рисуването с бои и графични материали. Подготвя се за изпита за НУИ " Добри Христов " след 4 кл. и е признат в влиятелната паралелка с отличен резултат. С най-висока оценка минава и изпита за 8 клас в същото учебно заведение. Успоредно с образователните часове там, към този момент 9 години посещава без спиране и Школата по живопис на Мурзов. 

Максим се увлича по сюрреализма, импресионизма, абстракционизма, кубизма и експресионизма, надлежно и от огромните имена в тези течения в изобразителното изкуство - Салвадор Дали, Фрида Кало, Клод Моне, Едуар Мане, Винсент ван Гог, Марк Ротко, Вилем де Кунинг, Джаксън Полък, Егон Шиле, Густав Климт и несъмнено - Пабло Пикасо.

Темите, които вълнуват младия художник, също са разнородни. Ограничения във цвят и форма няма, а акцент нормално слага върху персонажите - най-често човешки фигури. Женското тяло също участва в доста от творбите му. Красивите форми, смяната на детайлите от действителния живот са признак в картините му. Фоновете са постоянно в експресионистични шарки, а на напред във времето изпъкват пресилени, стилизирани детайли.

Въпреки свободата на изложение, Максим не подценява напълно класическите правила за сенки, вероятност и прочие

Рисува с маслени бои на платно, опитва с компютърните картини, с пясък, лепило, папие маше...

Максим Христов е печелил десетки национални и няколко интернационалните състезанието. Едно от най-престижните му оценки е трето място на Международния детски конкурс на Lions Club. Последното му самопризнание е второ място в Международния конкурс,,Славянски звън ". Участвал е в градски, национални и  два интернационалните пленера като ученик на Школата по живопис на Радко Мурзов. Черпил е опит и познания от учители и ученици на школи от Русия, Украйна и Беларус.

За актуалната галерия:

Идеята за независима галерия се родила преди към година, когато Максим към този момент е натрупал задоволителен опит в рисуването с маслени бои. През лятната почивка работил доста, с цел да избере най-хубавото от готовите си платна. Повечето от картините в изложбата са от последните месеци, тъй като уменията му се усъвършенстват с всяка последваща картина. Диапазонът на тематиките, техниките, сцените и персонажите е толкоз необятен, че не биха могли да се обединят от едно заглавие.

Изложбата ще продължи от 10 до 24 ноември във ФКЦ.

Откриване: 10.11.2018 година, 18:00 ч.

Заповядайте, с цел да споделите резултата от усилената работа на един млад гений, осъществената упоритост и сбъднатата фантазия на 17-годишния Максим Христов!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР