Първа негативна реакция срещу одобрените от правителството помощи за около

Първа негативна реакция срещу одобрените от правителството помощи за около ...

Ицо Хазарта против обещаните от Борисов помощи за музикантитеПърва негативна реакция срещу одобрените от правителството помощи за около 1000 музиканти. Рапърът Христо Петров - Ицо Хазарта, разкритикува постигнатото съгласие между премиера Борисов и представители на музикалните творци на свободна практика по време на среща в правителствената сграда в събота. 

"Идеята за раздаване на по 4350 лева на около хиляда български музиканти е абсолютно несправедлива и лоша. Компенсации (а не „помощи‘) за 2020 г. трябва да бъдат отпускани според доходите, които музикантът е декларирал и според данъците и осигуровките, които е платил през последните една, две или три години. Нищо справедливо няма в това да приравниш хитреца, който крие 90% от доходите си, с някой, който дава десетки хиляди левове на държавата всяка година. Вярвам, че правителството има интерес да стимулира всеки човек да плаща данъци върху реалните си доходи и смятам, че сега е идеалният момент да го покаже. Относно задължителната квота за излъчване на българска музика в медиите – това винаги е бил спасителният пояс на всички некадърници. Подобна квота би имало логика да се приложи единствено в държавното радио и в БНТ. Изключително нечестно е да бъдат принуждавани частни медии да излъчват нещо, което не искат. Като не умееш да направиш хубава песен – дай да направим закон, с който да ни въртят тъпотиите по радиа и телевизии", написа Ицо Хазарта на официалната си страница във Facebook.

По-рано стана ясно, че около 1000 музиканти ще получат по 4350 лева (3250 лева плюс 1100 лева осигуровки) като за целта са предвидени 4 267 000 лева. Това бе договрено по време на среща в Министерския съвет между премиера Бойко Борисов и изпълнителите Рут Koлева, Орлин Павлов, Росен Ватев и Марина Василева.

Средствата ще бъдат осигурени още през следващата седмица от Министерския съвет.

Източник: banker.bg