Първа жертва на “дивангейт”Турция се отказа да купува италиански хеликоптериМишел

...
Първа жертва на “дивангейт”Турция се отказа да купува италиански хеликоптериМишел
Коментари Харесай

Анкара спря сделка с Рим за 70 млн. евро

Първа жертва на “дивангейт”
Турция се отхвърли да купува италиански хеликоптери

Мишел не можел да спи след случката с Фон дер Лайен

Турция спря договорка за пазаруване на образователни хеликоптери за нейните Военновъздушни сили от италианския консорциум “Леонардо”, написа италианският в. “Република”.

Споразумението е на стойност 70 милионо евро. То трябвало да бъде подписано през днешния ден, само че преди броени дни Анкара уведомила, че отсрочва договорката. Причината е изявление на италианския министър председател Марио Драги, който назова турския президент Реджеп Ердоган “диктатор”. Причина за това пък стана унизителното отношение към шефката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, която при посещаване в Анкара предходната седмица дружно с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел бе оставена без кресло и се наложи да седне на диван на метри от Мишел и Ердоган. Случката към този момент се снабди с названието “дивангейт”.

“Много скърбя за унижението, което трябваше да понесе председателката на ЕК”, съобщи на конференция в четвъртък Драги. И добави: “Трябва да намерим равновесие с тези диктатори, с които се постанова да си взаимодействаме - сред това да защитим общите си ползи и съдействие, само че и да бъдем откровени в изразяването на нашето разнообразие на възгледи”.

Последва незабавна реакция на Анкара - турският външен министър Мевлют Чавушоглу осъди “неприемливите популистки забележки и грозните и неразумни коментари” на Драги, а турското Министерство на външните работи извика за пояснения италианския дипломат. Турция упорствала за публично опрощение и дава сигнали, че няма да отстъпи - като замразяването на договорката за хеликоптерите.

Междувременно Шарл Мишел, който също бе подложен на критика, че не се е намесил, с цел да поддържа Фон дер Лайен в Анкара, съобщи, че от този момент не спи добре нощем и в случай че можел да върне времето обратно, щял да поправи нещата.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР