Първа жертва на “дивангейт”Турция се отказа да купува италиански хеликоптериМишел

Първа жертва на “дивангейт”Турция се отказа да купува италиански хеликоптериМишел ...

Анкара спря сделка с Рим за 70 млн. евро

Първа жертва на “дивангейт”
Турция се отказа да купува италиански хеликоптери

Мишел не можел да спи след случката с Фон дер Лайен

Турция спря сделка за купуване на учебни хеликоптери за нейните ВВС от италианския консорциум “Леонардо”, пише италианският в. “Република”.

Споразумението е на стойност 70 милионо евро. То трябвало да бъде подписано днес, но преди броени дни Анкара уведомила, че отлага сделката. Причината е изказване на италианския премиер Марио Драги, който нарече турския президент Реджеп Ердоган “диктатор”. Причина за това пък стана унизителното отношение към шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен, която при посещение в Анкара миналата седмица заедно с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел бе оставена без кресло и се наложи да седне на диван на метри от Мишел и Ердоган. Случката вече се сдоби с названието “дивангейт”.

“Много съжалявам за унижението, което трябваше да понесе председателката на ЕК”, заяви на пресконференция в четвъртък Драги. И допълни: “Трябва да намерим равновесие с тези диктатори, с които се налага да си взаимодействаме - между това да защитим общите си интереси и сътрудничество, но и да бъдем откровени в изразяването на нашето многообразие на възгледи”.

Последва незабавна реакция на Анкара - турският външен министър Мевлют Чавушоглу осъди “неприемливите популистки забележки и грозните и неразумни коментари” на Драги, а турското МВнР извика за обяснения италианския посланик. Турция настоявала за официално извинение и дава сигнали, че няма да отстъпи - като замразяването на сделката за хеликоптерите.

Междувременно Шарл Мишел, който също бе критикуван, че не се е намесил, за да подкрепи Фон дер Лайен в Анкара, заяви, че оттогава не спи добре нощем и ако можел да върне времето назад, щял да поправи нещата.

Източник: trud.bg