Първа автономна атака на бойни роботиСветът, изглежда, навлиза в нова ...

Какво друго по света: няколко любопитни идеи/>

Първа автономна атака на бойни роботи
Светът, изглежда, навлиза в нова ера на бойните действия, в която напълно автоматизирани роботизирани системи са способни да идентифицират и атакуват цели самостоятелно, без каквато и да е намеса на живи хора, алармират авторите на нов доклад на Съвета за сигурност на ООН.

Според документа първата подобна атака вече е извършена миналата година в Либия от страна на произведени в Турция дронове камикадзе тип STM Kargu-2. В доклада не се отбелязват много подробности по темата и не се казва дали действията на въпросните безпилотни апарати са довели до човешки жертви. Става ясно все пак, че STM Kargu-2 най-вероятно са проследили самостоятелно и атакували отстъпващи войници от армията на ген. Халифа Хафтар. Според доклада на ООН дроновете Kargu-2 могат да бъдат квалифицирани като "скитащи муниции", което означава, че обикалят определен периметър във въздуха, локализират и идентифицират потенциална цел, след което я нападат по своя преценка. В този смисъл те могат да се окачествят и като въздушна мина, контролирана от изкуствен интелект.

Различни отбранителни експерти алармират, че напълно автономните дронове ще доведат до революция във военното дело, сравнима с изобретяването на пушките или самолетите, но с тази разлика, че за разлика от ядрените оръжия ще бъдат лесно достъпни за почти всяка армия по света. Специалисти в сферата на изкуствения интелект и хуманитарни организации призовават да се наложи глобална забрана за разработка на подобни умни оръжия, но не срещат голяма подкрепа, включително от държави като САЩ, Русия, Китай и Великобритания.

----------

Надпревара
Брансън иска да излети преди Безос в Космоса
Основателят на космическата компания Virgin Galactic сър Ричард Брансън си е поставил амбициозната цел да извърши полет в Космоса преди най-богатия човек в света, Джеф Безос. По неофициална информация на сайта Parabolic Arc Брансън е решил да измести по-рано датата на своето суборбитално приключение за 4 юли, след като е научил за намерението на конкурентния милиардер лично да се повози в космическата капсула New Shepard на 20 юли в компанията на своя брат Марк Безос.

Източник: capital.bg