Партньорството в туризма между България и Гърция се развива възходящо

...
Партньорството в туризма между България и Гърция се развива възходящо
Коментари Харесай

България и Гърция ще работят заедно за привличане на туристи

Партньорството в туризма сред България и Гърция се развива възходящо и двете страни работят по взаимни начинания за привличане на повече гости към Балканския район. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на работна среща с Георгиос Циалас, общоприет секретар за туристическа политика и развиване в Министерството на туризма на Гърция, оповестиха от Министерството на туризма.

Двустранната намира се състоя в границите на втория Международен конгрес на международните цивилизации и историческите направления, който през вчерашния ден и през днешния ден се организира в София и е проведен от Световната организация по туризъм (СОТ) към Организация на обединените нации.

Ангелкова акцентира, че гръцките туристи са измежду най-многобройните в страната ни, само че и за българите южната съседка е измежду най-предпочитаните дестинации , като обменът на посетители е с съвсем равни стойности. През предходната година туристическите визити от Гърция у нас са били над 1,1 млн., което е 8,5% повече по отношение на 2016 година, и страната е заемала първо място в класацията за входящ туризъм на България. За първите девет месеца на актуалната година визитите на гръцки туристи надвишават 852 хиляди

Много перспективна е самодейността, която България предложи за основаване на Общ балкански туристически маршрут, която бе подкрепена и от Гърция на срещата на 11 страни от района през месец май 2018 година в София. Министерството на туризма ще организира дискусионни срещи по тематиката и в най-скоро време ще предложи визията за българската част на маршрута пред останалите членове на работната група по плана, заяви Ангелкова. Според нея като прилежащи и другарски страни ние ще можем още по-ефективно да разпространяваме сполучливо взаимната концепция, което ще направи Балканите още по-атрактивен маршрут.

Тя обърна внимание, че двете страни си сътрудничат и в реализацията на самодейността „ По Западния Път на коприната “, обвързвана с привличане на гости от далечните за Европа пазари. България и Гърция са членове на програмата на СОТ „ По Пътя на коприната “. През 2017 година те бяха домакини на два работни семинара по новата самодейност „ Западният път на коприната “ и участваха в основаването на Пътна карта по плана посредством национални разбори. Те бяха готови от Университета „ Аристотел “ в Солун и Българската академия на науките. Българското предложение засяга основаване на районни артикули, свързани с коприната, да вземем за пример посредством консолидиране на туристическия капацитет на гръцки и български градове с обичаи като Софлу и Ивайловград.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР