Партньорството между vivo и ZEISS доведе до огромен напредък в

...
Партньорството между vivo и ZEISS доведе до огромен напредък в
Коментари Харесай

Мобилната фотография оформя пазара на смартфони


Партньорството сред vivo и ZEISS докара до голям прогрес в проучването и развиването на системите за смарт телефон изображения
(снимка: vivo)

2023 година се обрисува като извънредно значима за смарт телефон фотографията, с редица значими трендове. Критериите за установяване на най-хубавите устройства на пазара към този момент не се свеждат само до класическите им флагмански характерности. Изображенията се трансформират в основен фактор при избора на крайния консуматор, а съдействието сред обичайните оптични компании и производителите на мобилни устройства основава още по-голяма добавена стойност потребителите .

В частност, партньорството сред vivo и ZEISS, което продължава към този момент трета година, докара до голям прогрес по повод проучването и развиването на системите за смарт телефон изображения. Двете компании прокарват нововъзникващи трендове в мобилните изображения, които можем да чакаме да се утвърдят през актуалната година.

Перфектни фотоси, даже при слаба осветеност

Улавянето на съвършените фрагменти при липса на задоволително добра осветеност е нелека задача. В това отношение обаче през последните години е реализиран забележителен прогрес. Системите за изображения с 1-инчови датчици обезпечават впечатляващи резултати даже при неподходящи светлинни условия, водейки повече светлина към датчика и по-добро съответствие сред сигнал-шум в изображението. Именно тези датчици ще са една от водещите тематики през 2023 година и ще изведат мобилната снимка до напълно ново равнище.

По-големият датчик обаче е единствено част от уравнението. „ От години сме очевидци на една наклонност в промишлеността за повече и по-големи детайли на лещите. В днешно време не е задоволително да се употребяват пластмасови детайли на лещите, с цел да се реализира допустимо най-хубавото качество. Стана нормална процедура да се включват стъклени детайли, сходни на тези при професионалното фотографско съоръжение: посредством съчетание на първокачествен стъклен материал с висококачествена пластмаса, ние възстановяване цялостното качество на картината и доста понижаваме нежеланите резултати като да вземем за пример отражения, разсеяна светлина и хроматична аберация ”, споделя Оливър Шинделбек, старши управител смарт телефон технологии в ZEISS Consumer Products.

Разпознаването на подиуми и най-много намаляването на шума в изображенията са от огромна изгода за потребителите, които желаят да вършат хубави нощни фотоси
(снимка: vivo)

Друг основен фактор е обработката на картината. Настоящите логаритми освен обезпечават качествена следваща обработка на изображенията, само че също по този начин отварят нови благоприятни условия за снимане и разбор на сцените. Въпреки че към момента има някои физически ограничавания при по-малките стъклени детайли и датчици, те могат да бъдат преодолени чрез съответните логаритми и изчислителна снимка.

Разпознаването на подиуми и най-много намаляването на шума в изображенията са от огромна изгода за крайните консуматори, изключително за тези, които желаят да вършат хубави нощни фотоси. В отговор  флагманите на vivo са снабдени с надграден HDR логаритъм, който усъвършенства качеството на цветовете на изображението. По-скорошна разработка е и потреблението на персонализирани чипове, които съчетават висока енергийна успеваемост с опция за осъществяване на по-мощни и комплицирани логаритми. Това доста усъвършенства крайният резултат при снимане даже и светлинните условия да са неподходящи.

Художествен дизайн на изображението

Едно от нещата, в които един първокласен смарт телефон се отличава, са портретните фотоси. Хората към този момент не търсят просто ясно и кристално чисто изображение. Те желаят устройство, което им оказва помощ да разпрострат артистичните си умения, създавайки фотоси, които да останат благ спомен или да качат в обществените мрежи.

А когато става въпрос за изкуството зад една снимка, vivo и ZEISS реализираха забележителни достижения. Обикновено отблясъците на обектива са мощно нежелани в фотосите, изключително когато се появяват неконтролируемо. Но някои от тях в действителност могат да допринесат за артистичния тип и чувство на картината. За това двете софтуерни компании интегрираха във флагманската серията на vivo специфичен режим, който пресъздава отличителните отражения на обектива – такива, каквито хората нормално виждат в класическите филми.

Персонализирани чипове извършват комплицирани логаритми, които доста усъвършенства крайния резултат при снимане даже при неподходящи светлинни условия
(снимка: vivo)

По-естествени фотоси

Когато става дума за професионална снимка, няма по какъв начин да се пренебрегне класическият обектив (50-милиметров). За множеството фотографи по света той е най-хубавият, потвърдил се във времето избор за портрети.

Зрителното му поле е покрай това на човешкото око, което благоприятства постигането на естествено изглеждащи портретни фрагменти. Той дава опция и за изработката на фотоси на по-голямо разстояние от обекта, сред 1 и 2 метра. Така хората не изпитват стеснение от прекомерно доближената камера и се държат и наподобяват по-естествено. А с вярната бленда –50-милиметровият обектив може да обезпечи чудесно качество даже при условия на слаба осветеност, което е ахилесовата пета на доста други обективи.

За да могат потребителите в действителност да усетят и да се насладят на високото качество на изображенията и видеоклиповете, екранът на смарт телефони vivo, с всяко последващо потомство флагмански устройства, също е подложен на необятно калибриране, дружно със датчиците на камерата.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР