Партньорство между България и Гърция в сферата на сигурността и

...
Партньорство между България и Гърция в сферата на сигурността и
Коментари Харесай

Радев обсъди с Мицотакис военното сътрудничество

Партньорство сред България и Гърция в областта на сигурността и нараствания миграционен напън към Европа, разискаха през днешния ден в Атина президентът Румен Радев и министър-председателят на Република Гърция Кириакос Мицотакис. Това заяви прессекретариатът на българския президент.

Двамата бяха единомислещи, че регистрираното усилване на миграционните потоци в Югоизточна Европа изисква общи старания от страна на засегнатите страни и своевременна реакция и поддръжка от страна на Европейския съюз за защитата на външните европейски граници. Румен Радев още веднъж акцентира, че Европейски Съюз би трябвало да създаде проект за деяние при положение на внезапно нарастване на миграционния напън по сухопътните граници на съюза и България и Гърция следва да обединят старания в тази тенденция.

Двете страни споделят връзки на стратегическо партньорство и ще продължат да задълбочават съдействието си в региона на защитата, беше общата позиция на Румен Радев и Кириакос Мицотакис. Двамата реализираха кардинално единодушие Военновъздушните сили на България и Гърция да си сътрудничат и за защитата на въздушното пространство на Република Северна Македония.

 Българският президент и гръцкият министър-председател откроиха като общ приоритет укрепването на стабилността и сигурността в Югоизточна Европа, които изискват продължение на поддръжката за европейската вероятност на страните от Западните Балкани, при осъществяване на критериите за участие и необратимост в процеса на развиване на добросъседски връзки в района.

Енергийната диверсификация, градежът на междусистемната газова връзка сред България и Гърция и транспортната съгласуваност в района, също бяха измежду акцентите на диалога. Румен Радев и Кириакос Мицотакис разискаха и опцията българската страна да взе участие в бъдеща приватизация на пристанището в Александруполис.

На срещата беше коментирана и ескалацията на напрежението в Близкия изток и беше споделена обща позиция за намирането на спокойно решение на спешната обстановка.

Българският президент е на работно посещаване в Гърция за присъединяване в срещата на върха на държавните глави от групата " Арайолуш ", която ще се организира на следващия ден в Атина.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР