Партньорите на Италия в Европейския съюз дават признаци на притеснение

...
Партньорите на Италия в Европейския съюз дават признаци на притеснение
Коментари Харесай

ЕС е нащрек, след като десницата в Италия се готви за властта

Партньорите на Италия в Европейския съюз дават признаци на терзание и дори са нащрек, откакто страната, една от членките основателки на блока, зави остро към политическото дясно. Резултатите от последните избори в Италия слагат смущаващи въпроси за това дали Рим ще резервира уговорките си към правилата, законите и упоритостите на Европейски Съюз.

Френският министър председател сподели в понеделник, че държавното управление и с представители на Европейски Съюз ще следят дали спазването на главните човешки права е обезпечено в Италия, откакто неофашистката крайнодясна партия „ Италиански братя “ на Джорджа Мелони излезе първа при преброяването на гласовете на парламентарните избори в неделя. „ В Европа ние поддържаме някои полезности и явно ще подсигуряваме, и ръководителят на [Европейската] комисия ще подсигурява, че тези полезности - за правата на индивида, за уважението към другите хора, изключително спазването на правото на аборт - ще бъдат отстоявани от всички [страни членки], сподели министър председателят Елизабет Борн пред френския тв канал Бе Еф Ем.

Подобни изказвания на дългогодишни сътрудници в Европейски Съюз са доста необикновени и те бяха предшествани от предизвестието на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен преди изборите, че Европа „ разполага с инструментите “ да се оправи с всяка страна (което значи също и с Италия), в случай че нещата тръгнат „ в сложна посока “.

Двайсет и седем членният Европейски съюз към този момент е заседнал в проблеми като повишаване на инфлацията и разноските за сила и не му би трябвало и опасността от опцията крайнодесният водач да се причисли към гръмогласния националистически блок на Унгария и Полша, които неведнъж нападат демократическите стандарти на Европейски Съюз.

Европейските ръководители ще гледат да видят коя Мелони ще се появи: гневната, която проповядваше против правата на ЛГБТ, ислямското принуждение и всеобщата миграция, както и против бюрокрацията в Брюксел или онази, която през последните седмици смекчи реториката си и поддържа помощта на Европейски Съюз за Украйна.

„ Прекалено рано е да се каже какво ще се промени за Европейски Съюз и салдото на силите в него “, споделя Артуро Варвели от мозъчния концерн Европейски съвет за външни връзки. От друга страна, отбелязва той, съсредоточаването на Мелони върху националните ползи на Италия няма да помогне за укрепването на европейския суверенитет. „ Все отново Мелони промени през последните месеци своята политическа линия, да вземем за пример що се отнася до политиката към Русия “, споделя той и прибавя: „ Това способства за непредвидимостта на проевропейската линия на бъдещото италианско държавно управление “.

Вероятността евроскептик да оглави третата по размери стопанска система в Европейски Съюз е евентуален удар по европейския план, който към този момент се бори с национализма. Това става единствено седмици откакто една партия, учредена от екстремисти, стана втора мощ в Народното събрание на Швеция.

Както можеше да се чака, десни партии из Европа бяха окуражени от резултатите в Италия. „ Швеция на север, Италия на юг: левите държавни управления са толкоз демоде “, написа в „ Туитър “ Беатрикс декор Щорх, изтъкнат член на партията „ Алтернатива за Германия “. Португалската популистка партия „ Стига “ споделя, че завоят надясно на Италия възвестява „ политическа реконфигурация “ в Европа и че след изхода от изборите в Швеция „ повратът в Италия праща явен сигнал, че европейският континент претърпява дълбока смяна “. Нидерландският антиислямски народен представител Герт Вилдерс пусна в „ Туитър “ изображение на италианския байрак с думите VIVA ITALIA и емотикон сърчице.

Но евентуално най-непосредственото безпокойствие в централата на Европейски Съюз в Брюксел е това дали Мелони ще се причисли към Унгария и Полша в офанзивата против един от най-ключовите детайли на европейската правна архитектура: че договорите и законите на Европейски Съюз имат приоритет пред националното законодателство.

Унгария и Полша оспорваха пред висшия европейски съд легитимността на Европейски Съюз по въпроси като миграционната политика и независимостта на съда. Унгария се отличи с блокиране на глобите против Русия, само че също така е бодил в петата на Европейски Съюз в доста други области, вариращи от данъчната политика до изказванията по външната политика.

С Италия на борда нещата може да се усложнят още повече поради откритата нужда от гласоподаване с единогласие на 27-те страни членки. „ Една от главните алтернативи на Европейски Съюз – единството против упоритостта – стана доста по-сложна след италианските избори ", написа в „ Туитър “ Янис Емануилидис от основания в Брюксел мозъчен концерн Център за европейска политика.

Безпокойство поражда и това дали хипотетичният съдружен сътрудник на Мелони, водачът на дясната „ Лига “ Матео Салвини, ще се върне на поста вътрешен министър на Италия. От този пост той преди време оглавяваше акцията против идващите от Северна Африка мигранти и против благотворителните организации, които опитваха да им оказват помощ. Самата Мелони е призовала за морска обсада, която да осуетява отплаването на лодки с мигранти от африканското крайбрежие. А тя и Салвини упорстват Европа да ревизира в Африка претендентите за леговище.

Обаче дори и без смяната на мнението на Италия Европейски Съюз към този момент е надълбоко разграничен по отношение на политиката за даване на леговище и се концентрира върху изнасянето на проблемите с миграцията в страните, от които хората излизат или през които минават, с цел да доближат Европа. Освен това Мелони е дала знак, че желае отчасти предоговаряне с Брюксел на пакета за икономическо възобновяване от пандемията, който за Италия възлиза на близо 200 милиарда евро – забележителна сума поради нейния голям дългов проблем. Политически съперници в страната показаха опасения за нейната дарба добре да управлява фондовете, което е някогашен проблем за Италия.

Европейската комисия отхвърли да разяснява изборните резултати или обстоятелството, че доста гласоподаватели са избрали антиевропейски партии. „ Разбира се ние се надяваме, че ще имаме градивно съдействие с новите италиански управляващи “, сподели представителят Ерик Мамер.

 

Източник Българска телеграфна агенция

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР