Партноьорите от ОПЕК+ се договориха да започнат да повишават постепенно

...
Партноьорите от ОПЕК+ се договориха да започнат да повишават постепенно
Коментари Харесай

ОПЕК+ увеличава производството на суров петрол

Партноьорите от " ОПЕК+ " се договориха да стартират да покачват последователно добива на черно злато през идните месеци, следвайки предпазлива прогноза за летен стопански напредък в хода на възобновяване на света от пандемията от COVID-19. Игнорирайки пазарните упования за повторно в границите на месец, ръководителите на групата взеха решение да прибавят по над 2 млн. барела нефт на ден от май до юли. Това ще върне на пазара към една четвърт от суровината, която те към момента задържат след направените преди година дълбоки редукции в отговор на пандемията. 

" Дори в секторите, които пострадаха най-тежко, като самолетните пътувания, съществуват признаци за доста усъвършенстване ", съобщи енергийният министър на Саудитска Арабия - принц Абдулазис бин Салман - при откриването на видеосъвещанието на " ОПЕК+ " на 1 април.   

Цените на суровия нефт се задържат твърдо над 60 щ. $ за барел и картелът и сътрудниците му са под напън да обезпечат повече гориво, с цел да ускорят световното стопанство. Другите първични материали също нарастват, което ще принуди централните банки да се оправят с евентуално по-висока инфлация тъкмо когато държавните управления им наливат трилиони долари във фискални тласъци. В началото на седмицата, преди съвещанието на ОПЕК и другари, упованията бяха досегашните ограничавания на добива на черно злато да останат в действие, тъкмо както се случи в средата на март. Рияд и сътрудниците му обаче явно са добили убеденост, че търсенето на недопечен нефт става по-сигурно, тъй като ред страни като Съединени американски щати бързо разпростират имунизационните си стратегии. 

Цените на суровината се покачиха след изненадващото решение на " ОПЕК+ ". Фючърсните договори вид " Брент " с доставка през юни завършиха търговията си на 1 април с цена от 64.86 щ. $ за барел. Американският лек недопечен нефт WTI с доставка през май се търгува за 61.45 $ за барел. 

Коалицията от 23 страни-производителки на недопечен нефт, водени от Саудитска Арабия и Русия, ще усилят призводството с 350 хиляди барела на ден през май, ще прибавят същото количество през юни и ще създадат ново покачване с 450 хиляди барела дневно през юли, заяви принц Абдулазис след съвещанието на 1 април. В допълнение, Рияд се отхвърля от едноличното и непринудено решение за орязване на добива си с 1 млн. барела дневно и също така ще прибавя по 250 хиляди барела на ден през май, по 350 хиляди през юни и по 400 хиляди през юли, сподели още Абдулазис.

Едрите консуматори на черно злато, в това число Съединени американски щати и Индия, упорстваха пред " ОПЕК+ " да държи под надзор цените, изплашени, че скъпият нефт ще усили инфлационния напън в световен проект. Въпреки че европейското ползване на горивото е едва поради наложените по-сурови карантини от Франция, Германия и Италия поради растежа на инфектираните от COVID-19, потреблението на суровината в Съединени американски щати нараства бързо, а знаците за потреблението й в Китай са мощни. 

В навечерието на съвещанието на " ОПЕК+ " американският министър на енергетиката Дженифър Гранхолм се обади на саудитския си сътрудник, с цел да подчертае какъв брой значими са рационалните цени на силата. Принц Абдулазис сподели на конференцията след съвещанието на 1 април, че по време на диалога не е бил обсъждан петролния пазар. Саудитският министър добави, че " ОПЕК+ " сега значително " тества " пазара и има опция да обърне курса, в случай че се постанова, на идната публична среща на групата на 28 април.

Вицепремиерът на Русия - Александър Новак - пък показа, че " би трябвало да се следи пазарния пулс и да не се позволява прегряване или забележителен недостиг ". 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР