Партийните субсидии отново са сред най-широко отразените теми във всекидневниците.

...
Партийните субсидии отново са сред най-широко отразените теми във всекидневниците.
Коментари Харесай

Патриотите несъгласни с орязването на партийните субсидии, осъдиха условно съдия Пенгезов, Македония и историята…

Партийните дотации още веднъж са измежду най-широко отразените тематики във всекидневниците.

" Две от трите партии в обединението " Обединени патриоти " - Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ, са на мнение, че решението за позволяването на финансиране на партиите от физически и юридически лица не би трябвало да продължава своя път към пленарната зала, сподели през днешния ден пред Българска национална телевизия водачът на НФСБ Валери Симеонов. Според него то би трябвало да бъде " най-малкото отсрочено ", с цел да има консултация с всички политически сили. За момента разрешаването на отворено финансиране на политическите обединения, в което влизат и дарения от бизнеса, е утвърдено от бюджетната комисия. Този вид за финансиране на партиите излезе на дневен ред, откакто на първо четене Народното събрание одобри план за смяна на държавния бюджет, който планува държавната дотация да бъде понижена от 11 лв. на 1 лев. Днес предлагането за лев дотация трябваше да се гледа на второ четене от депутатите, само че отпадна от дневния ред на петъчното съвещание. Симеонов посочи, че ГЕРБ е нарушил съдружното съглашение и целите на ръководещата коалиция и е влезнал в коалиране с Движение за права и свободи. " Нека ГЕРБ да реши кой желае да му бъде сътрудник в това ръководство. Ако желае Движение за права и свободи, да заповяда ", заключи Симеонов. Той упорства за незабавен съдружен съвет на ръководещата коалиция. " Премахване на дотациите по отношение на партии в действителност трансформира системата тъкмо в някакъв американски модел, който в България ще бъде афганистански, а не американски. Какво съставлява американският модел? Финансиране, от което остават две партии ", е мнението на Валери Симеонов. Той е на мнение, че цялата тази тематика е почнала с един анормален метод за правене на политика посредством страст и напук, което отивало на опозицията, само че не и на ръководеща партия като ГЕРБ. Симеонов счита, че такова предложение ликвидира тотално многопартийната народна власт. " Безспорно е правилно, че сегашната дотация е безпределно раздута, тя би трябвало да бъде понижена. Но ликвидирането на субсиидите води в действителност до очистване на опцията освен да съществуват дребните партии като нашата, като тези на сътрудниците, само че и навлизането на нови политически партии ", е неговото мнение. За Симеонов този метод на водене на политика е популистки и " подмазване на простолюдието ", като наскърбява всички интелигентни хора в страната. " Има модели в Европа, има модели на смесено финансиране. Трябва да се понижи дотацията, само че, въпреки това, би трябвало да се даде опция и за финансиране. Но не безкрайно. Този, който е на власт, в действителност той командва компаниите ", сподели още водачът на НФСБ. Коментирайки същата тематика, пред Би Ти Ви омбудсманът Мая Манолова сподели, че при предлаганите промени би било добре след името на всяка партия да има наставка, която да демонстрира нейния главен спонсор. " - в. " Дневник ".

" Четирима депутати от групата на Движение за права и свободи изпращат писмо до премиера Бойко Борисов, с което показват недоволството си от обстоятелството, че предложенията им промени в Закона за държавния бюджет за 2019 година не са били подложени на разискване и гласоподаване, оповестява Канал 3. Под писмото стоят подписите на ръководителя на групата Мустафа Карадайъ, както и на народните представители Йордан Цонев, Делян Пеевски и Халил Летифов, които внесоха предложенията за безвъзмездни детски градини, ремонт и градеж на нови, както и диференцирана Данък добавена стойност ставка за книгите и учебниците. Законодателната им самодейност обаче остана без разглеждане с аргумента, че излиза отвън обсега на признатия на първо четене закон, в който бе залегнало само намаляването на партийните дотации от 11 на 1 лев. " В писмото си споделяме, че ние отхвърляме да повярваме, че във импортиран персонално от министър-председателя Закон за изменение на Закона за бюджета, грижата за българските деца може да бъде отвън него. Призоваваме да реши съдружните си проблеми по този начин, че да не бъдат в ущърб на българските деца, науката, културата и образованието ", настоя Йордан Цонев. " Мъничкият съдружен сътрудник е изискал това отсрочване с аргумента, че това било в тяхната смяна и не можело Движение за права и свободи да прави такива оферти. Днес в изказване от трибуната споделих, че политическите хрумвания нямат патент, а са притежание на цялата общност. Второ - не е добре институция като българския парламент, която с толкоз невисок рейтинг, да прави процедурни хватки в ущърб на обществото ", добави още Цонев по връзки на отсрочените промени. Той разкритикува водачът на НФСБ Валери Симеонов поради изказванието му, изказано в телевизионно изявление, че парламентарните съвещания сред ГЕРБ и Движение за права и свободи подменят вота на гласоподавателите. " Да напомня на мъничкия съдружен сътрудник, че вотът на гласоподавателите от последните европейски избори демонстрира друго. Показва тяхното смаляване и изчезва ", разяснява Цонев. " - в. " Стандарт ".

" Управляващите от ГЕРБ са на път да произведат регулаторно салто-мортале с съдбовен край за политическия плурализъм в страната. В една промяна, течаща без спор и с необяснима неотложност, те желаят да отстранен държавната дотация за партиите и да ги създадат изцяло подвластни от бизнеса. Аргументите, които се акцентират, до един не устоят рецензия. Нещо повече, Йордан Цонев от Движение за права и свободи намерено призна в бюджетната комисия, че новият модел, който се вкарва, е по-лош от остарелия и ще докара до зависимости. Защо ГЕРБ и Движение за права и свободи конструират този модел тогава? Истинските аргументи са ситуативни: 1. ГЕРБ желае да лиши Българска социалистическа партия от дотация и финанси за локалните избори: Това изяснява и бързането - поправките би трябвало да минат в този момент, с цел да не се преведат парите на партиите за втората половина от годината. За разлика от ГЕРБ Българска социалистическа партия нямат финансов запас и са изхарчили средствата си за акции и лична телевизия. ГЕРБ нямат потребност от такава своя естрада, защото медийната империя на Движение за права и свободи ги обслужва " гратис " и безрезервно. Както и Българска национална телевизия напоследък; 2. Борисов се бои от Слави Трифонов и желае да го обезврежда: Затова в този момент, съвсем три години след несполучливия референдум за смяна на партийното финансиране, тематиката се подвига още веднъж. Целта е " Шоуто на Слави " да има един популистки коз по-малко при метаморфозата си в политическа групировка за локалните избори. Вместо да се бори с популистките причини обаче, ГЕРБ избира да ги одобри като свои, с цел да понижи възможностите на възможни свои опоненти; 3. ГЕРБ и Движение за права и свободи желаят да се разправят с дребните партии един път вечно: Според Валери Симеонов (и освен съгласно него) компаниите у нас дават пари главно на ръководещите под боязън, че ще бъдат изолирани от държавни поръчки и/или ще бъдат подложени на инспекции и тормоз. При един модел на финансиране, основан на корпоративни дарения, дребните партии ще " останат на изсъхнало ". Всички тези " причини " са скандални. Затова ръководещите приказват за друго. За волята на народа, която сякаш била изявена на референдум. Този мотив е засегнатост за голямото болшинство, което не поддържа референдума за понижаване на дотацията и направи резултата му доброволен. Другият формален мотив е, че с новите " отворени " правила в действителност вкарваме " американския модел ". Та като вкарваме нещо, дано знаем най-малко какво е то... " - в. " Дневник ".

Съботните вестници наблюдават и някои знакови правосъдни процеси:

" Софийският градски съд присъди една година условно с 3-годишен изпитателен период на съдията от софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, съобщи БГНЕС. Присъдата беше постановена от съда с близо двучасово забавяне. Останалите подсъдими по делото, привлечени като помагачи и съучастници на Пенгезов, бяха оправдани, като съдът употребява механизма за отминалост на действието, а при други липсваха доказателства, които да потвърждават по неоспорим метод виновността и съучастието им. Пенгезов бе обвиняем с още няколко души за корист с финансови средства. Парите се по Оперативна стратегия " Административен потенциал ". Пенгезов ръководеше основната правосъдна институция преди да бъде упрекнат. Разследването стартира през 2010 година, само че в продължение на четири години се води против незнаен причинител. Едва при започване на април 2015 година обвинителният акт против Пенгезов влезе в съда. " - в. " Труд ".

" Софийският градски съд осъди на 1 година условно с 3 година изпитателен период някогашния ръководител на Военно-апелативния съд (ВоАпС) Веселин Пенгезов. 10 години след закононарушението, присъдата бе прочетена на първа инстанция след привличане и отпадане на някои подсъдими. Днес Пегнезов е арбитър в Софийския апелативен съд. Наказанието е по едно от обвиняванията - за длъжностно закононарушение - че като ръководител на съда Пенгезов не е провел социална поръчка по план за създаване на осведомителна система като планът е финансиран от Оперативна стратегия " Административен потенциал " (ОПАК). Заради това са настъпили нездравословни последствия - финансирането бе спряно. Вместо да разгласи социална поръчка, Пенгезов сключил цивилен контракти с реализатори, а в следствие били изготвяни документи със задна дата, в които се твърди, че специалисти по осведомителни технологии са били наети след провеждането на процедури. Съдебният състав с ръководител Снежина Колева акцентира, че от закононарушението не са настъпили вреди за Военно-апелативния съд. Сред подсъдимите в началото беше и някогашният шеф на кабинета на премиера Пламен Орешарски и някогашен началник на дирекция ОПАК към Министерството на финансите Мария Дивизиева. Делото против нея бе прекъснато още преди да бъдат прочетени присъдите поради изтекла отминалост. Обвинения бяха повдигнати и на различен някогашен ръководител на Военно-апелативния съд в София - полк. Петко Петков, на неговия някогашен заместител - полк. Владимир Димитров, както и на Атина Мавридис, Петя Гергова, Людмил Симеонов и Крум Симеонов. Разследването по случая се води от 2010 година, само че то беше възобновено, откакто Пенгезов разгласи желанието си да се кандидатира за втори мандат, отпред на апелативния съд. В началото на май 2014 година май му бяха повдигнати четири обвинявания. Прокуратурата твърди, че в интервала от 28 октомври 2008 година - 8 юли 2009 година като ръководител на Военно-апелативния съд - София, не извършил отговорностите си по работа и не провел процедура за възлагане на социална поръчка по реда на Закона за публичните поръчки за осъществяването на две действия от финансираното по програмата ОПАК създаване на Информационна система за бистрота на военните съдилища с общ размер на сумата 402 560 лева Останалите три обвинявания на Пенгезов са за съучастничество в дейности на Петър Петков, който през 2009 година зае овакантения от Пенгезов председателски пост във Военно-апелативния съд. Делото стартира през 2015 година, само че казусът е от 2008 година, когато Министерството на държавната администрация и административната промяна (МДААР) и Военно-апелативният съд подписват контракт, с който съдът стартира осъществяване на план по ОПАК на стойност 733 456,56 лв.. Проектът е " Информационна система за бистрота във военните съдилища ", а парите трябвало да бъдат отпуснати на ВоАпС. В контракта било записано, че е планувано предплатено заплащане от 20%, междинни заплащания за разноски по плана и дефинитивно заплащане. По сметка на съда е било преведена единствено сумата, планувана за предплатено заплащане, само че повече пари съдът не получил, като първо обясненията за това били за позволени нарушавания, а по-късно и със почналото следствие. Веселин Пенгезов, Петър Петков, Владимир Димитров, Атина Мавридис, Петя Гергова и изпълнителят по плана Людмил Симеонов бяха приети за отговорни единствено за това, че са предоставяли погрешни сведения, с цел да получат пари от плана. Въпреки че съдът ги призна за отговорни, те няма да бъдат осъдени, тъй като за това закононарушение е изтекла отминалостта. Петков и Пенгезов бяха упрекнати и за заграбване сума в размер на 42 217 лева, получена като заплащане за реализатор, по същия план на ОПАК, само че по това обвиняване и двамата бяха оправдани. По същата причина напълно бе отритнат и гражданският иск на Военно-апелативния съд. Освен това въпросните вреди към този момент бяха покрити изцяло от държавното управление, откакто Военно-апелативният съд реализира дефинитивна присъда да бъдат платени над 400 000 лв. поради това, че планът е бил преустановен. Напълно оневинен поради липса на безапелационни доказателства е другият реализатор по плана Крум Симеонов. Присъдата не е дефинитивна и може да бъде обжалвана и протестирана пред Софийския апелативен съд. " - в. " Дневник ".

" Бившият ръководител на организацията за българите в чужбина Петър Харалампиев е платил гаранцията си от 100 000 лв. и е излязъл от ареста, оповестява Българска национална телевизия. В края на октомври 2018 година Харалампиев бе задържан след следствие на корупционна скица за нелегално издаване на уверение за българско поданство, а при спецакцията в организацията арестувани бяха общо над 20 души. Обвиняемите обаче бяха редуцирани до четирима, а от тях единствено Харалампиев и секретарят на организацията Красимир Томов останаха арестувани под стража. В края на предишния месец спецсъдът остави в ареста някогашния началник на Агенцията, откакто той за първи път изиска по-лека мярка за неотклонение. Петър Харалампиев бе кандидатура и предложение за назначение като началник на Държавната организация за българите в чужбина на Вътрешна македонска революционна организация. " - в. " Сега ".

Противоречията с Македония във връзка с историята също са измежду настоящите тематики:

" Трябва доста деликатно да следим процесите и да не позволяваме кражбата на история, която непрестанно се случва през последните епохи и изключително - в най-ново време. Това археологът проф. Николай Овчаров сподели през днешния ден пред публицисти в пресклуба на Българска телеграфна агенция. " Трябва да напомня и обстановката с кирилицата, за която преди две години се пробваха да кажат, че е направена в Македония ", добави той. " Има тематики, на които ние, историците, би трябвало да реагираме съответно и оптимално бързо, без да се конфронтираме със съседите си ", счита професорът. Овчаров разяснява работата на междуведомствената комисия на България и Северна Македония, която би трябвало да почисти историческите и просветителните въпроси сред двете страни. " Работата на тази комисия би трябвало да е по-ясна, тъй като ние мъчно научаваме какво се приказва в тази комисия ", сподели Овчаров. По думите му въпросите, които се слагат там, би трябвало да бъда подложени на доста по-широко разискване. " - в. " 24 часа ".

" Гоце Делчев се е самоопределял като българин и това е исторически факт. Това съобщи президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, представен от Нова Македония. Думите му в изявление за македонската телевизия " Алсат ", което ще бъде излъчено тази вечер. Повече от седмица договарянията за общи празнувания сред България и Северна Македония буксуват откакто избухна спор какъв е Гоце Делчев. Комшиите желаеха да честваме дружно паметта на героя на 7 октомври - датата на която Георги Димитров прави национално изменничество и праща в Скопие костите на Гоце. " Има два неоспорими исторически обстоятелството и те би трябвало да залегнат в основата на компромис за личността и делото на огромния бунтовник. В противоположен случай може да се основат нови несъгласия сред нашите две страни. Гоце Делчев се е борил за автономията на Македония. Той даже е изискал да бъде заровен в самостоятелната македонска страна. Безспорна историческа истина е, че той се е самоопределял като българин. Безспорна историческа истина е и че се е борил за самостоятелна македонска страна. Това е формулировката и най-добре е да подпишем съглашение и да не сътворяваме спънки, там където ги няма. Няма по какъв начин да приказваме, че през 1944 година сме се събудили като македонци, тъй като с този метод няма да напреднем ", съобщи Пендаровски. Македонски националисти приканиха Северна Македония да се бори за идентичността за Гоце Делчев без да се интересуват от следствията. " - в. " Стандарт ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР