Партийните кандидат-депутатски листи за редовните парламентарни избори на 4 април

...
Партийните кандидат-депутатски листи за редовните парламентарни избори на 4 април
Коментари Харесай

Странни отсъствия и присъствия в депутатските листи

Партийните кандидат-депутатски листи за постоянните парламентарни избори на 4 април бяха цялостни с лекари, в това число и ветеринарни. Това очевидно беше някакъв отзив от съвсем едногодишната коронавирусна пандемия, която постави мощен отпечатък върху живота на всички и възвърна престижа на медиците, медицинските сестри и всички, работещи в системата на опазването на здравето.

През летните месеци, когато ситуацията към вируса много се успокои, докторите, претенденти за народни представители, понамаляха. За вота на 14 ноември на мода излязоха икономисти, адвокати, бизнесмени. А също и младежи, приключили в чужбински университети и владеещи непознати езици. Но от превзелата ни за следващ път фикс идея за нови лица партийните листи не стават по-привлекателни, тъй като е нарушен салдото сред опитни фрагменти и новаци. С изключение на водачите на листите и от време на време на хората на втора позиция, а на места и на трета, останалите в партийните описи са заряд от безусловно незнайни и неразпознаваеми човеци. Което не е инцидентно. На водаческите и челните места са поставени правилни партийци или предани персонално на вожда лица, защото единствено те имат късмет да влязат в Народното събрание при тази разпокъсаност на обществото. Отмина времето на постоянните болшинства, когато партията победител успяваше да вкара в Народното събрание по 5-6, та и повече представители от даден регион. Сега до депутатските банки съумяват да се доберат по един, двама или най-много трима от листа.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за трети следващ път 

слага отпред на описите обичните си министри.

Почти всички са там, както и няколко персонално предани или заслужили партийни фрагменти, като Десислава Атанасова, Цвета Караянчева, Даниел Митов, Тома Биков. Липсва обаче световноизвестният академик и доктор проф. Григор Горчев, който на два пъти води плевенската листа на ГЕРБ, само че на третия път се е отказал. Е, и доктор Даниела Дариткова се отдръпна сякаш непринудено, само че доста по-вероятната причина е, че й е било препоръчано второто място в Смолян, което е неизбираемо. И това откакто е била неизменим лидер в този регион.

Водаческото си място губи и някогашният състезателен министър Красен Кралев за сметка на шефката на групата на ГЕРБ в последния парламент Десислава Атанасова, която е първа в Русе, както и в Разград. Кралев е втори във Варна, след ексздравния министър Костадин Ангелов, който води и във Велико Търново. Друг някогашен министър - Лъчезар Борисов, е втори след сътрудника си от кабинета „ Борисов 3 ” – просветителния Красимир Вълчев, в Стара Загора. Николина Ангелкова пък е като „ гербова марка ” на някогашния началник на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов в София-област.

Всъщност още за изборите на 4 април се видя, че в листите на ГЕРБ отсъстват знакови лица дали тъй като са подозирани в минали връзки с някогашния втори Цветан Цветанов, не са показали задоволително преданост, или може би тъй като са били изтласкани от нови напористи кариеристи. Борисов е напълнил листите с герберски комсомолци, с цел да потвърди, че освен Радев има „ харвардци ”, а и той разполага с такива.

Бойко Борисов съвсем не направи промени във водачите на листите за разлика от водача на Българска социалистическа партия.

Корнелия Нинова направи необясними разбърквания.

Така да вземем за пример след опитите в Кърджали с Петя Михалевска и Велизар Енчев, в този момент лидер ще бъде дългогодишният партиен ръководител там Милко Багдасаров, който не се кандидатира за първи път и съвсем няма късмет. А дъщерята на починалия някогашен народен представител Димчо Михалевски въобще е изпаднала от описите. Вяра Емилова, която два пъти беше лидер в Силистра, внезапно се озовава в Ловеч, до момента в който обичайна лидерка в този регион Ирена Анастасова отива в Монтана. Там постоянно първи е бил Атанас Костадинов, който в този момент „ каца ” в Силистра. Какво тъкмо се надява да реализира Нинова, никой не знае. Но най-малко на пръв взор няма никаква логичност тези партийни фрагменти да бъдат пращани тук-там, с които не са свързани, а и хората не ги познават.

Непонятни ходове има и в Южна България. Листата в Пловдив град ще води Кристиан Вигенин, а проф. Иво Христов, заради някакви аргументи, се отдръпна. Вигенин ще бъде отпред и в Ямбол, обичаен негов регион. Интересно обаче за какво относително новата политичка Веска Ненчева е изместила от водаческото място в Пловдив-област обичайния лидер Манол Генов, останал на втора позиция.

Прави усещане също, че след шумно рекламираната преди изборите на 11 юли така наречен необятна лява коалиция, някои сътрудници на Българска социалистическа партия тихомълком са изпаднали от листите. Георги Кадиев от „ Нормална страна ”, който беше лидер в Стара Загора, освен че е отстъпил мястото на социалиста Георги Гьоков, а въобще отсъства. Минчо Христов от „ непартийните претенденти ”, който беше втори след Нинова в 25-ти софийски МИР, избяга при „ Изправи се БГ! Ние идваме! ” на Мая Манолова. Само индивидът на АБВ – Владимир Маринов, резервира мястото си отпред в Хасково.

В партийните описи на „ Демократична България ” общо взето няма огромни промени като се изключи две-три.

Изненадващо от листата в 24-ти МИР е изпаднала

Цецка Бачкова, зам.-председател на ДСБ, която беше народен представител и в двата краткотрайни Народното събрание тази година. Тя е изместена от втората позиция от общинския консултант Иво Божков, който даже не е член на групировката. Заради това организацията на партията в региона изиска оставката на ръководителя Атанас Атанасов.

Пулмологът доктор Александър Симидчиев, който два пъти водеше листата в София-област, в този момент е на трето място в 25-ти МИР в София. Там отпред е основателката на уеб страницата " Майко Мила "  Елисавета Белобрадова, известна и като Letiashtata Kozzila Erato във Facebook. На изборите през юли тя беше кандидат-депутат в 23-ти МИР-София и получи най-вече преференции. Белобрадова - един от най-популярните български инфлуенсъри в обществените мрежи и участник в голям брой обществени и благотворителни дела, смени на водаческото място водача на „ Да, България ” Христо Иванов, който избра да отиде във Велико Търнов, с цел да се изправи против претендента на Движение за права и свободи Делян Пеевски.

Демократичното обединяване е подсигурило най-ценните си фрагменти като Ивайло Мирчев и Антоанета Цонева с места и в софийските листи, като се изключи че са водачи надлежно в Бургас и Пазарджик. В кандидатдепутатските му описи са намерили места и съвсем всичко софийски общински съветници, както и такива от регионални градове.

При Движение за права и свободи единствената изненада е

завръщането на Делян Пеевски в политиката ,

който пропусна изборите на 4 април и 11 юли. Любопитното е, че той ще води две листи, едната от които е в емблематичния за нашата история град Велико Търново и някои дефинираха този ход като провокация. Веднага след него е един от най-ревностните му бранители Йордан Цонев. Другата листа е в Благоевград, където Пеевски способства за съсипването на тютюневата индустрия. А в Пазарджик, откъдето не един път е избиран за депутат, за идните избори води точно Цонев. Лидерът на придвижването Мустафа Карадайъ обичайно е лидер в Кърджали и Шумен, само че също така се нагърби и с ролята на претендент за президент.

При „ ИТН ” отпред на листите още веднъж са сценаристи, партийни деятели и няколко известни специалисти. Слави Трифонов и този път ще следи и направлява процесите от диванчето у дома. Бившата шефка на Народното събрание Ива Митева, с изключение на в Разград, ще бъде първа и в централния софийски 24 МИР, а колоритната икономическа експертка Мика Зайкова – отново в Смолян.

Оказа се, че с изключение на маса гласоподаватели,

разочаровани от държанието на водача

и дейностите на групировката са и някои нейни членове и симпатизанти. Неотдавна някогашният народен представител от Има Такъв Народ и доскорошен претендент за депутат Галина Иванчева разгласи в пост във Facebook, че напуща партията и упрекна Трифонов в недемократичност и авторитаризъм. Адвокатката разкри, че той забранил използването на преференции от претендентите на " ИТН " и ги принуждавал да подписват авансово заявления, в които се отхвърлят от депутатското си място. Доц. Андрей Чорбанов обаче си остава в редиците на Има Такъв Народ и води листите във Велико Търново и София-област.

Промени съвсем няма и при обединението „ Изправи се БГ! Ние идваме! ” като новият й съдружен сътрудник „ Движение на непартийните претенденти ” е получил водаческото място в станалия емблематичен регион Велико Търново. Заема го Минчо Христов.

Николай Хаджигенов джентълменски е отстъпил първото място

в Пловдив на Мария Капон и ще води единствено в 25-ти МИР-София. Там се включва и някогашният народен представител от Национална движение „Симеон Втори" Минчо Спасов, който ще е лидер в Ямбол. На предходните два избора Капон беше втора в Града под тепетата, само че в този момент с Хаджигенов са разменили местата си. Арман Бабикян, с изключение на в централния софийски регион, този път ще бъде лидер и в Русе, а Мая Манолова в 23-ти МИР-София и в Пазарджик. Въпреки всички кавги с Тошко Йорданов, Татяна Дончева си остава лидер на варненската листа.

Най-енигматична е новата групировка „ Продължаваме промяната ”

на двамата някогашни служебни министри Кирил Петков и Асен Василев. Единствените познати и известни лица в нея са техните. Те ще водят по две листи – по една в София и в родните си градове Пловдив и Хасково. Може да прибавим и двама-трима заместник-министри от първото служебно държавно управление на президента Румен Радев, както и природозащитникът Александър Дунчев (София – област), който оглавяваше организацията по горите. Към тях се прибавя и известният рап артист Христо Петров – Ицо Хазарта, който през годините е посочил, че постоянно има гражданска позиция за протичащото се в страната. Той ще води листата в 25-ти софийски МИР. В Кърджали за място в Народното събрание ще се бори автомобилният играч и рали първенец Димитър Илиев, в в Русе – притежателят на „ Еконт ” Николай Събев.

Петков и Василев твърдят, че хората, които са в листите на Политическа партия са от тяхното тесто – с обучение, специалности, бизнес, бизнесмени, които са се построили и потвърдили отвън политиката и присъединяване им в нея не е самоцел.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР