Партийните кандидат-депутатски листи за редовните парламентарни избори на 4 април ...

Партийните кандидат-депутатски листи за редовните парламентарни избори на 4 април

Странни отсъствия и присъствия в депутатските листи

Партийните кандидат-депутатски листи за редовните конституционни избори на 4 април бяха пълни с лекари, в това число и ветеринарни. Това очевидно беше някакъв отзив от съвсем едногодишната коронавирусна пандемия, която постави силен отпечатък върху живота на всички и възвърна престижа на медиците, медицинските сестри и всички, работещи в системата на здравеопазването.


През летните месеци, когато обстановката към вируса много се успокои, докторите, претенденти за народни пълномощници , понамаляха. За вота на 14 ноември на мода излязоха икономисти, адвокати , бизнесмени . А също и млади хора, завършили в чужбински университети и владеещи чужди езици. Но от завладялата ни за следващ път фикс идея за нови лица партийните листи не стават по-привлекателни, тъй като е нарушен балансът сред опитни фрагменти и новаци. С изключение на водачите на листите и от време на време на хората на втора позиция, а на места и на трета, останалите в партийните списъци са заряд от безусловно неизвестни и неразпознаваеми човеци . Което не е инцидентно . На водаческите и челните места са сложени верни партийци или предани персонално на вожда лица, защото единствено те имат късмет да влязат в парламента при тази разпокъсаност на обществото. Отмина времето на стабилните мнозинства, когато партията победител успяваше да вкара в Народното заседание по 5-6, та и повече пълномощници от даден регион . Сега до депутатските банки съумяват да се доберат по един, двамина или най-много трима от листа.


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за трети следващ път 


слага отпред на списъците обичните си министри.


Почти всички са там, както и няколко персонално предани или заслужили партийни фрагменти , като Десислава Атанасова, Цвета Караянчева, Даниел Митов, Тома Биков. Липсва макар че световноизвестният академик и доктор проф. Григор Горчев, който на два пъти води плевенската листа на ГЕРБ, само че на третия път се е отказал. Е, и доктор Даниела Дариткова се отдръпна сякаш непринудено , само че доста по-вероятната подбуда е, че й е било предложено второто място в Смолян, което е неизбираемо. И това откакто е била неизменяем лидер в този регион .


Водаческото си място губи и някогашният състезателен министър Красен Кралев за сметка на шефката на групата на ГЕРБ в последния парламент Десислава Атанасова, която е първа в Русе, както и в Разград. Кралев е втори във Варна, след ексздравния министър Костадин Ангелов, който води и във Велико Търново. Друг някогашен министър - Лъчезар Борисов, е втори след сътрудника си от кабинета „ Борисов 3” – просветителния Красимир Вълчев, в Стара Загора. Николина Ангелкова пък е като „ гербова марка” на някогашния началник на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов в София-област.


Всъщност още за изборите на 4 април се видя, че в листите на ГЕРБ отсъстват знакови лица наистина ли тъй като са подозирани в минали връзки с някогашния втори Цветан Цветанов, не са проявили задоволително преданост , или може би тъй като са били изтласкани от нови напористи кариеристи. Борисов е напълнил листите с герберски комсомолци, с цел да докаже, че освен Радев има „ харвардци”, а и той разполага с такива.


Бойко Борисов съвсем не направи промени във водачите на листите за разлика от водача на Българска социалистическа партия .


Корнелия Нинова направи необясними размествания.


Така да вземем за пример след опитите в Кърджали с Петя Михалевска и Велизар Енчев, в този момент лидер ще бъде дългогодишният партиен ръководител там Милко Багдасаров, който не се кандидатира за първи път и съвсем няма късмет . А дъщерята на починалия някогашен народен представител Димчо Михалевски въобще е изпаднала от списъците. Вяра Емилова, която два пъти беше лидер в Силистра, внезапно се озовава в Ловеч, до момента в който обичайна лидерка в този регион Ирена Анастасова отива в Монтана. Там постоянно първи е бил Атанас Костадинов, който в този момент „ каца” в Силистра. Какво тъкмо се надява да постигне Нинова, никой не знае. Но най-малко на пръв взор няма никаква логичност тези партийни фрагменти да бъдат пращани тук-там , с които не са свързани, а и хората не ги познават.


Непонятни ходове има и в Южна България. Листата в Пловдив град ще води Кристиан Вигенин, а проф. Иво Христов, заради някакви аргументи , се оттегли. Вигенин ще бъде отпред и в Ямбол, обичаен негов регион . Интересно макар че за какво относително новата политичка Веска Ненчева е изместила от водаческото място в Пловдив-област обичайния лидер Манол Генов, стоящ на втора позиция.


Прави усещане също, че след шумно рекламираната преди изборите на 11 юли така наречен необятна лява коалиция, някои сътрудници на Българска социалистическа партия тихомълком са изпаднали от листите. Георги Кадиев от „ Нормална държава”, който беше лидер в Стара Загора, освен че е отстъпил мястото на социалиста Георги Гьоков, а въобще отсъства. Минчо Христов от „ непартийните кандидати”, който беше втори след Нинова в 25-ти софийски МИР, избяга при „ Изправи се БГ! Ние идваме!” на Мая Манолова. Само индивидът на АБВ – Владимир Маринов, запази мястото си отпред в Хасково.


В партийните списъци на „ Демократична България” общо взето няма огромни промени като се изключи две-три.


Изненадващо от листата в 24-ти МИР е изпаднала


Цецка Бачкова, зам.-председател на ДСБ, която беше народен представител и в двата краткотрайни парламента тази година. Тя е изместена от втората позиция от общинския консултант Иво Божков, който даже не е член на формацията. Заради това организацията на партията в региона изиска оставката на ръководителя Атанас Атанасов.


Пулмологът доктор Александър Симидчиев, който два пъти водеше листата в София-област, в този момент е на трето място в 25-ти МИР в София. Там отпред е основателката на уеб страницата " Майко Мила "  Елисавета Белобрадова, прочута и като Letiashtata Kozzila Erato във Фейсбук. На изборите през юли тя беше кандидат-депутат в 23-ти МИР-София и получи най-вече преференции. Белобрадова - един от най-популярните български инфлуенсъри в обществените мрежи и участник в голям брой обществени и благотворителни дела , промени на водаческото място водача на „ Да, България” Христо Иванов, който предпочете да отиде във Велико Търнов, с цел да се изправи против претендента на Движение за права и свободи Делян Пеевски.


Демократичното обединяване е подсигурило най-ценните си фрагменти като Ивайло Мирчев и Антоанета Цонева с места и в софийските листи, като се изключи че са водачи надлежно в Бургас и Пазарджик. В кандидатдепутатските му списъци са намерили места и съвсем всичко софийски общински съветници, както и такива от областни градове.


При Движение за права и свободи единствената почуда е


завръщането на Делян Пеевски в политиката ,


който пропусна изборите на 4 април и 11 юли. Любопитното е, че той ще води две листи, едната от които е в емблематичния за нашата история град Велико Търново и някои дефинираха този ход като провокация. Веднага след него е един от най-ревностните му защитници Йордан Цонев. Другата листа е в Благоевград, където Пеевски допринесе за съсипването на тютюневата индустрия . А в Пазарджик, откъдето не един път е избиран за депутат , за предстоящите избори води точно Цонев. Лидерът на движението Мустафа Карадайъ обичайно е лидер в Кърджали и Шумен, само че също така се нагърби и с ролята на претендент за държавен глава .


При „ Има подобен народ” отпред на листите още веднъж са сценаристи, партийни деятели и няколко прочути специалисти . Слави Трифонов и този път ще следи и направлява процесите от диванчето у дома . Бившата шефка на Народното заседание Ива Митева, с изключение на в Разград, ще бъде първа и в централния софийски 24 МИР, а колоритната икономическа експертка Мика Зайкова – отново в Смолян.


Оказа се, че с изключение на маса избиратели,


разочаровани от държанието на водача


и реакциите на формацията са и някои нейни членове и симпатизанти. Неотдавна някогашният народен представител от ИТН и доскорошен претендент за депутат Галина Иванчева обяви в пост във Фейсбук, че напуска партията и обвини Трифонов в недемократичност и авторитаризъм. Адвокатката разкри, че той забранил използването на преференции от претендентите на " Има подобен народ " и ги принуждавал да подписват авансово заявления , в които се отхвърлят от депутатското си място. Доц. Андрей Чорбанов макар че си остава в редиците на ИТН и води листите във Велико Търново и София-област.


Промени съвсем няма и при обединението „ Изправи се БГ! Ние идваме!” като новият й съдружен сътрудник „ Движение на непартийните кандидати” е получил водаческото място в станалия емблематичен регион Велико Търново. Заема го Минчо Христов.


Николай Хаджигенов джентълменски е отстъпил първото място


в Пловдив на Мария Капон и ще води единствено в 25-ти МИР-София. Там се включва и някогашният народен представител от Национална движение „Симеон Втори" Минчо Спасов, който ще е лидер в Ямбол. На предходните два избора Капон беше втора в Града под тепетата, само че в този момент с Хаджигенов са разменили местата си. Арман Бабикян, с изключение на в централния софийски регион , този път ще бъде лидер и в Русе, а Мая Манолова в 23-ти МИР-София и в Пазарджик. Въпреки всички абсурди с Тошко Йорданов, Татяна Дончева си остава лидер на варненската листа.


Най-енигматична е новата групировка „ Продължаваме промяната”


на двамата някогашни служебни министри Кирил Петков и Асен Василев. Единствените познати и известни лица в нея са техните. Те ще водят по две листи – по една в София и в родните си градове Пловдив и Хасково. Може да добавим и двама-трима заместник-министри от първото служебно държавно управление на държавния глава Румен Радев, както и природозащитникът Александър Дунчев (София – област), който оглавяваше организацията по горите. Към тях се прибавя и прочутият рап артист Христо Петров – Ицо Хазарта, който през годините е посочил , че постоянно има гражданска позиция за случващото се в страната. Той ще води листата в 25-ти софийски МИР. В Кърджали за място в парламента ще се бори автомобилният играч и рали шампион Димитър Илиев, в в Русе – собственикът на „ Еконт” Николай Събев.


Петков и Василев твърдят , че хората, които са в листите на Природен парк са от тяхното тесто – с обучение , специалности , бизнес, бизнесмени , които са се изградили и доказали отвън политиката и присъединяване им в нея не е самоцел.

Източник: banker.bg