Парламентът в Скопие ратифицира договора с Гърция за името Северна

...
Парламентът в Скопие ратифицира договора с Гърция за името Северна
Коментари Харесай

Македонският парламент ратифицира договора с Гърция

Парламентът в Скопие ратифицира контракта с Гърция за името Северна Македония. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ не взе участие във вота. Договорът към този момент е при президента Георге Иванов. В дневния ред на срещата на високо ниво на НАТО - на 11 и 12 юли в Брюксел, е залегнала и точка за поканата на Македония за участие в алианса. Премиерът Бойко Борисов поздрави във Facebook македонския парламент за утвърждението на контракта, което назова " смела и решителна стъпка ".

Исторически късмет, който не трябва да бъде пропускан и храбра стъпка към спокойното бъдеще на децата ни - по този начин дефинира решението македонският министър председател Зоран Заев по време на днешния спор за утвърждението на контракта, който поставя завършек на 27 годишния спор за името на Македония.

Всички присъстващи в залата 69 депутати гласоподаваха " за ".

Депутатите от опозицията и депутат от болшинството, който се разгласи срещу, не участваха в залата.

Ратифицираният контракт към този момент е изпратен в канцеларията на президента Георге Иванов. По-рано през днешния ден той за следващ път сподели, че позицията му остава непроменена и няма да поддържа контракта и прикани премиера Заев незабавно стартира процедура по импийчмънт.

В телевизионно изявление нощес Заев не изключи опцията, в случай че Иванов не подпише контракта, след референдума, да се върви към отстраняването на президента. Иванов има седемдневен период да се произнесе по съглашението с Гърция. Ако той откаже да подпише, документът ще бъде върнат за второ гласоподаване, при което се изисква безусловно болшинство от 61 гласа. В този случай президентът е задължен да го подпише.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР