Парламентът ще улесни механизма за уреждане на пребиваването на чуждестранните

...
Парламентът ще улесни механизма за уреждане на пребиваването на чуждестранните
Коментари Харесай

Парламентът ще улесни механизма за уреждане на пребиваването на чуждестранните военнослужещи от НАТО

Парламентът ще улесни механизма за споразумяване на пребиваването на задграничните военнослужещи от НАТО, цивилния съставен елемент и техните подвластни лица, работещи в структури на Алианса на територията на България. Промените ще бъдат признати на второ четене и са точка първа в дневния ред.

Министерството на защитата ще дава с писмо нужната информация на Министерство на вътрешните работи за издаване на позволение и удостоверенията за престояване. С признатите промени за Закона за българските персонални документи се вкара нов документ - карта на чиновник в структурата на НАТО и на подвластно лице на подобен чиновник. Към сегашния миг съществува практическа неспособност за издаване на подобен документ. Причината е, че през 2016 година се реализира контракт за доставка на бланки на български персонални документи и не е планувана бланка за чиновници на НАТО и подвластни лица. Такава бланка ще бъде направена след осъществяване на процедура за социална поръчка. Издаването на този тип документ може да стартира най-рано през 2020 година.

Парламентът дефинитивно ще направи промени в Закона за културното завещание. Ще даде и опция частните музеи да могат да легализират и към този момент заявените полезности. Така притежателите на сбирки ще могат да изискат пренасочването на заявката им към музеи, които имат експертен капацитет и подхождат на тематичния обсег на сбирката. Това ще може да се направи и към частни музеи, а освен към държавни и районни.

Министерството на културата упорства да се резервира опцията шефове на музеи и министърът да могат да отхвърлят издаването на уверение на културните полезности, в случай че има данни, че те са добити нелегално.

Парламентът ще гласоподава и структурни промени в Министерския съвет, свързани със закриването на Министерството на българското европредседателство.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР