Парламентът ще обсъжда в пленарна зала ветото, което наложи президентът

...
Парламентът ще обсъжда в пленарна зала ветото, което наложи президентът
Коментари Харесай

Парламентът вероятно ще отхвърли ветото на президента на бюджета на Здравната каса

Парламентът ще разисква в пленарна зала ветото, което наложи президентът Румен Радев на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 година, като се чака то да бъде отхвърлено.

Във вторник бюджетната комисия в Народното събрание одобри още веднъж цялостния текст на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса, като ветото беше отхвърлено с 12 гласа " за ", 6 " срещу " и 1 въздържал се. Ветото беше върху параграф 6, съгласно който през идната година здравната каса няма да покрива разноските за нови скъпи лечения.

В претекстовете към ветото се показва, че президентът смята, че " се основава друго отнасяне на здравноосигурените лица през 2018 година и се визира главно конституционно право, гарантиращо на жителите налична здравна помощ. Лимитираният финансов запас за здраве постанова усъвършенстване на разпределението, разходването и контрола на наличните средства. Това обаче не може да е за сметка на конституционните права на жителите и обществената правдивост ".

Мораториумът над нови лечения е най-съществената смяна в работата на касата за следващата година. Той визира към 20 нови молекули за пациенти с онкологични, автоимунни и разнообразни редки болести. Пациентски, съсловни и фармацевтични организации стачкуваха против новото предписание, което ще спести на здравната каса към 25 млн. лева през 2018 година, само че министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев, управлението на касата и депутатите от ръководещото болшинство уверено го опазиха, твърдейки, че пациентите няма да бъдат ощетени.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР