Парламентът се разпуска на 11 май, а следващите парламентарни избори

...
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за правни новини

Парламентът се разпуска на 11 май, а идващите парламентарни избори ще са на 11 юли , стана ясно от изказвания на президента Румен Радев през миналата седмица. Очаква се във вторник президентът да издаде указите за разформироване на Народното събрание, назначение на служебно държавно управление и насрочване на идващите избори, както и за назначение на новата Централна изборна комисия (ЦИК), чийто ръководител ще е Камелия Нейкова, номинирана от " ИТН ".

Междувременно ГЕРБ нападна пред Конституционния съд (КС) измененията в Изборния кодекс , които вкарват нови правила за назначение на ЦИК и наложително машинно гласоподаване в секции с над 300 гласоподаватели. На напред във времето излиза въпросът освен по какъв начин ще се произнесе Конституционен съд, само че и по кое време.

редица европейски институции с изказванието, че измененията за закриване на профилираните съдилища и прокуратури, признати на първо четене в комисията по правни въпроси в Народното събрание, са лобистки и опит за неприемлива интервенция в независимостта на правосъдната власт.
//ТОП 3ГЕРБ оспори пред Конституционния съд наложителното машинно гласоподаване и новите правила за назначение на ЦИК
Конституционният съд (КС) образува по настояването на ГЕРБ против огромната част от последните промени в Изборния кодекс, с които се вкарва наложително машинно гласоподаване в секциите с над 300 гласоподаватели, промени в метода на отразяването на резултатите, както и нови правила за назначение на ЦИК. За докладчик по делото е избран Филип Димитров. Делото слага въпроса какво ще се случи, в случай че Конституционен съд разгласи противоконституционност на текстовете или част от тях преди края на изборите. С Конституционен съд промени практиката си за резултата от неговите решения, и одобри, че когато дадена норма от закона бъде оповестена за противоконституционна, това не възвръща предходната редакция на текста, а в закона оставя " бяло леке ", което може да бъде запълнено само от Народното събрание с нов закон.
Окончателно: Четирима от общо 10 претенденти за европейски делегирани прокурори от България бяха назначени в Европейската прокуратура
Общо четирима станаха назначените български делегирани прокурори откакто в четвъртък Колегиумът на Европейската прокуратура взе на Вероника Бориславова Трифонова и, за които до момента не беше взето решение - Венцислав Фердинандов и Божидара Ганева-Димова, които не дават отговор само че всички условия. В началото на април бяха утвърдени други трима от препоръчаните претенденти - Светлана Шопова от Софийската градска прокуратура, Димитър Беличев от Окръжна прокуратура - Пловдив и Бойко Калфин от Окръжна прокуратура - Кюстендил, и отхвърлени следователите Бисерка Стоянова, Преслава Петкова и Мая Ковачева, както и съдията Христо Крачунов от Софийския областен съд. Преди към месец европейският основен прокурор Лаура Кьовеши изиска от България да излъчи нови четирима претенденти за делегирани прокурори, само че прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет реши да изчака края на процедурата.
Годишният доклад на съдилищата: понижават делата, само че остава казусът с неравномерната натовареност
Върховният касационен съд (ВКС) разгласява, признат от Пленума на съда на 20 април 2021 година, и, импортиран във Висшия правосъден съвет на 29 април 2021 година Към 1 януари 2020 година несвършените каузи, останали за разглеждане и решение през годината, са 4344 бр. Постъпилите каузи през 2020 година - 7799, бележат съществено понижение от 1445 каузи спрямо 2019 година, когато постъпилите каузи са 9244 (както и спрямо предходните години). С намаляването на делата натовареността на Върховен касационен съд стартира гладко да приближава до естествената за висш съд, се регистрира в отчета. Силно е намаляло и постъплението на делата в съдилищата - с близо 15 %, само че в края на година са останали над 128 000 висящи каузи, което е повече от предходната година. Данните демонстрират, че системата не може да работи дейно поради неравномерното натоварване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР