Парламентът промени прага на задължителната регистрация по ДДС от 50

...
Парламентът промени прага на задължителната регистрация по ДДС от 50
Коментари Харесай

Вдигнаха прага на задължителната регистрация по ДДС

Парламентът промени прага на наложителната регистрация по Данък добавена стойност от 50 хиляди на 100 хиляди лв. оборот. Промяната бе призната на първо четене и ще влезе в действие от 1 януари 2023г.
 
Проектът е импортиран от Мартин Димитров и група народни представители от парламентарната група на " Демократична България ".

Той планува също от началото на 2024 година прагът да се вдигне още - на 166 хиляди лева, само че вносителите оповестиха, че сред двете четения ще внесат корекции, свързани с отпадането на предлагането, тъй като това е спор, който ще се води следващата година. Освен това е нужна втора дерогация от Европейски Съюз, изясни Димитров.

По думите му препоръчаните промени в закона за Данък добавена стойност ще обиден огромен брой дребни и междинни предприятия, които ще станат по- конкурентоспособни, ще понижат административните си разноски и ще могат да трансферират това и към своите клиенти. 100 000 лева е приблизителната стойност на междинното равнище на прага за регистрация в Европейски Съюз и Европейска комисия няма да има съображение да откаже, аргументира се Мартин Димитров.

По отношение на резултатите за бюджета и според от това какъв брой компании ще изберат да се дерегистрират, загубите ще бъдат сред 85 и 130 милиона лв., се показва в претекстовете на вносителите.

Парламентът одобри 3-дневен период за оферти по закона сред първо и второ четене.

 istock istock
Искрен Митов от Политическа партия съобщи, че това е победа за дребния бизнес.

" Законът, който преглеждаме през днешния ден, е един от тези закони, който сплоти съдружни сътрудници, ръководещи и съпротива и през днешния ден всички сме тук в залата с цел да го приемем. На фона на всички политически рецесии, днешният ден е една дълго чакана победа за дребния и междинен бизнес в България. Вече 20 години прагът за наложителна регистрация по Данък добавена стойност не е променян ".

Единодушно законопроектът бе подсилен и от ГЕРБ и Възраждане - Александър Иванов от ГЕРБ сподели:

" Надявам се до 2024 година да намерим старания, в България тогава даже да не бъде в левове регистрацията по Данък добавена стойност, да си говориме тогава в единната европейска валута, да стават такива калкулации. "

Стоян Таслаков от „ Възраждане “ добави:

" Предвид инфлацията всички тези години считаме, че 100 000 лева е един добър предел. Ще улесни дребните компании, които носят на гърба си българската стопанска система. "
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР