Парламентът прие промени в Закона за корпоративното подоходно облагане на

...
Парламентът прие промени в Закона за корпоративното подоходно облагане на
Коментари Харесай

Промените в Закона за корпоративното подоходно скараха управляващи и опозиция

Парламентът одобри промени в Закона за корпоративното подоходно облагане на първо четене, съобщи организация " Фокус ". " За " измененията гласоподаваха 104 народни представители, срещу бяха 81, а трима се въздържаха. Новите текстове и методът, по който бяха признати станаха мотив за следващ спор сред ръководещи и съпротива.

Според депутата Жельо Бойчев от Българска социалистическа партия е притеснително, че приемането на данъчните закони, които са основата на бюджета минава без никакъв значителен спор и като оферти се показват на Народното събрание в последния миг. Той е на мнение, че по този начин направени, измененията дават извънредно противен сигнал към цялата бизнес среда, към българските и непознатите вложители.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ не се съгласи с тези констатации. " Не съм съгласна с това, че е нямало задоволително време за обсъждани и за взимане на разнообразни отзиви. Законът е гледан в Комисия по бюджет и финанси на 9 октомври. Днес сме 6 ноември - един месец по-късно. Мисля, че всеки, който искаше да търси разнообразни отзиви и разисквания на текстовете, можеше да го направи. От тази естрада не чухме някакви съответни неща, с които сътрудниците не са съгласни и имат друго мнение и оферти ", сподели още Стоянова.

Менда Стоянова уточни, че спор е нямало, тъй като не е имало какво да се дебатира. " Приемат се шест европейски наставления, за които цялата зала би трябвало да е съгласна. Няколко разпореждания, които касаят понижаване на административната тежест и няколко разпореждания, които може би вие няма да подкрепите, само че тяхната цел е да се избегне укриване на налози ", посочи още тя.

В законопроекта е направено предложение за понижаване на административната тежест и улеснение при прилагане на данъчните облекчения за лица с понижена продуктивност, за деца с увреждания и за персонални вноски за застрахователен стаж при пенсиониране.

В преходните и заключителни разпореждания на Закона за корпоративното подоходно облагане се вършат промени в Закона за локалните налози и такси. Текстовете плануват при безплатно придобиване на имущества, разнообразни от недвижими парцели, лимитирани вещни права върху недвижими парцели и моторни транспортни средства, да се подава данъчна декларация за облагане с налог.

В тези случаи в общината ще има информация за добитото имущество, като органите по приходите ще могат да дефинират налога и да упражняват надзор.

С плана се променя и Закона за Данък добавена стойност. Текстовете уреждат случаите, в които физически лица и едноличните търговци, би трябвало да се таксуват с патентен налог.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР