Парламентът прие на първо четене законопроекта за ратифициране на Всеобхватното

...
Парламентът прие на първо четене законопроекта за ратифициране на Всеобхватното
Коментари Харесай

Улеснява се износът за Канада, решиха депутатите на първо четене

Парламентът одобри на първо четене законопроекта за одобрение на Всеобхватното икономическо и комерсиално съглашение сред Канада и Европейския съюз и неговите страни членки, по-известно като СЕТА. "За " гласоподаваха 110 депутати, 98 бяха "против " и 7 се въздържаха.

В поддръжка на съглашението гласоподаваха народните представители от ГЕРБ и Движение за права и свободи. "БСП за България ", "Обединени патриоти " и "Атака " бяха "против " ратификацията, а от "Воля " се въздържаха.

Сред причините против съглашението бяха заплахата от нахлуване на пазара на ГМО артикули, добива на шистов газ посредством фракинг и ограничението на националния суверенитет.

Вчера при дебатите социалистите се опълчиха на гласуването на ратификацията на СЕТА на две четения в едно съвещание, по тази причина през днешния ден не се пристъпи към тази процедура. За да влезе в действие съглашението, е належащо законопроектът за ратификацията му да бъде гласуван и на второ четене.

Всеобхватното икономическо и комерсиално съглашение сред Канада и Европейския съюз планува цялостно унищожаване на митата за 99 на 100 от тарифните номера до 7 години, опростяване на митнически правила и процедури, както и правила за генезис, посредством които се улеснява износът в Канада. В по-голямата си част съглашението към този момент се ползва краткотрайно от 21 септември 2017 година, с изключение на наредбите, свързани със отбрана на вложенията, уреждането на разногласия сред вложител и страна, и разпореждания за отбраната на интелектуалната благосъстоятелност, заетостта и опазването на околната среда, които попадат под национална подготвеност на страните - членки на Алианса.

Разпоредбите, оставащи отвън краткотрайното използване на СЕТА, ще влязат в действие след утвърждението му от Народното събрание.

В негативен избор съпредседателят на парламентарната група на "Обединени патриоти " Искрен Веселинов уточни, че са дали своят вот срещу ратификацията, тъй като този метод за правене на политика, "под диктовката на интернационалния капитал, на една отречена демократична идеология ", е неверен.

"Днес не е добър ден за българската народна власт. Днес създадохме следващата опасност за България, за българския бизнес, за българските трудови хора ", сподели Веселинов.

Той прикани българите да бъдат по-активни, тъй като следва второ четене на законопроекта. "Това второ четене би трябвало да бъде преодоляно точно посредством социална интензивност, тъй като последствията за България могат да бъдат извънредно неподходящи ", сподели съпредседателят на групата на патриотите.

Веселинов прикани сътрудниците си, които са подкрепили СЕТА на първо четене, при идващото гласоподаване да премислят дейностите си.

Секретарят на ПГ на "БСП за България " Филип Попов сподели, че от левицата са дали своят вот изрично срещу ратификацията на този контракт, тъй като националният интерес не е предпазен по никакъв метод. Той също прикани депутатите, подкрепили законопроекта на първо четене, да не го поддържат при идващото гласоподаване.

Междувременно група протестиращи се събраха пред постройката на Народното събрание, с цел да изразят несъгласието си с приемането на законопроекта. Народните представители от Вътрешна македонска революционна организация Мария Цветкова, Александър Сиди и Искрен Веселинов са се срещнали с тях и са ги призовали да бъдат дейни, тъй като българското общество не трябвало да позволява "актове, които не пазят националния ни интерес ".

"На идващия митинг би трябвало площадът да е цялостен, да покажем, че България не желае СЕТА ", е призовал Веселинов протестиращите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР