Парламентът прие на второ четене промените в Закона за административното

...
Парламентът прие на второ четене промените в Закона за административното
Коментари Харесай

Депутатите приеха нови правила за търговците на горива, които влизат в сила в събота

Парламентът одобри на второ четене измененията в Закона за административното контролиране на стопански действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис, с което се трансформираха част от разпоредбите, направени преди една година. Освен това законът влиза в действие от 25 януари, събота. Срещу текстове в Закона от съвсем година от време на време стачкуват притежатели на дребни бензиностанции.

Един от проблемите им, вменени с влезлите в действие предишния януари правила са високите условия за капитал или притежавани активи, с цел да могат да търгуват на едро с горива. Изискването, годно и сега е, че те би трябвало да имат импортиран уставен капитал без значение от оборота им не по-малък от 1 млн. лева или да има активи на най-малко тази стойност.

С утвърдените през днешния ден текстове бе призната цена, в която това условие се слага според от оборота. Така най-малките компании - с оборот(нетни доходи от продажби) до 5 млн. лева за миналата година, с цел да получат регистрация за търговия на едро, би трябвало да имат импортиран или уставен капитал от най-малко 50 хиляди лева Същото важи и за новорегистрирани компании.

От обсега на закона се изважда активността по краткотрайно предпазване и/или зареждане от аграрни собственик на нефтопродукти, предопределени за лична икономическа активност.

Председателят на парламентарната комисия за битка със сивата стопанска система и контрабандата Юлиан Ангелов ( " Обединени патриоти " ) разяснява, представен от Българска телеграфна агенция, че съвсем 100 % новите текстове са допустими за всички браншови организации и сдружения в бранша и за институциите.

Депутатите одобриха още, че обезпечението за търговия на едро и предпазване на петрол и нефтопродукти е според от чистите доходи от продажби за миналата календарна година и варира от 15 хиляди лева за чисти доходи от 5 до 10 млн. лв. до 500 хиляди лева поръчителство надлежно за чисти доходи над 50 млн. лева

Започналите и неприключилите производства по регистрация се довършват по новия закон, а обезпеченията по се ползват за почналите и завършилите до приемането му, взеха решение депутатите.

До два месеца след влизането в действие на закона министърът на стопанската система би трябвало да одобри наредбата за реда и изискванията за водене на регистъра на търговците с петрол и нефтопродукти. В тримесечен период от влизането в действие на промените в наредбата, компаниите, които още не са подали заявление за регистрация, би трябвало да го създадат.

За дистрибуция на газови бутилки, търговецът ще би трябвало да разполага с най-малко 1 000 лични бутилки за предпазване на полутечен нефтен газ (LPG), като досега се изискваха най-малко 10 хиляди бутилки, гласоподаваха още народните представители.

Пленарната зала не одобри предлагането на депутати от Българска социалистическа партия да се основат държавни хранилища за предпазване на горива, което ръководителят на енергийната комисия Валентин Николов стимулира с това, че такива оферти би трябвало да са завършени в законопроект, който да се подложи на публично разискване, а не да се оферират сред първо и второ четене на към този момент импортиран план.

Предложението си депутатите мотивираха с това, че сега има едно сдружение, което е притежател на по-голямата част от складовете като съдържимост и постанова своите условия, а административните бариери пред навлизането в този бранш са прекомерно високи.

Освен това, в случай че има държавно сдружение, което да има хранилища, то може онлайн да поддържа информация за свободните измежду тях, които вносителите биха могли да употребяват, изясни Тодор Байчев. Колегата му Румен Гечев добави, че е обществена загадка това, че " някои оператори " лимитират конкуренцията на пазара на горива, тъй като вносителите би трябвало да минат през техните данъчни хранилища.

Аз съм склонен да могат да влязат повече участници на пазара, разяснява Николов, само че уточни, че съответният текст, с който се предлага държавен надзор на пристанищната инфраструктура, обвързвана с горивата, щял да значи национализация в случай, че тази инфраструктура е дадена на концесия. Освен това тези текстове не били съгласувани авансово с Агенция " Митници ", не е изменен в този смисъл Законът за акцизите и данъчните хранилища. Приемем ли тези текстове, ще създадем огромен безпорядък, резултатът ще бъде " много негативен ", заключи той.

Бих подкрепил страната да сътвори сдружение, което да ръководи хранилища за горива, които да се конкурират с другите, сподели още Николов. Наистина има подозрения и терзания, че компанията, за която приказваме до момента има множеството хранилища и основава общо взето господстващо състояние, което води до недобри крайни цени на горивата, призна депутатът, само че разгласи, че " това не е методът изрично и не е добър вид да го приемем, въпреки че звучи добре ".

През 2017 година депутатите Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев изнесоха данни, че " Лукойл Нефтохим Бургас " и " Лукойл България " имат дружно 92% от данъчните хранилища за бензин и 82% от тези за дизел. Такова систематизиране, без изтъкване на имената, се вижда и в последния разбор от 2019 година по тематиката на Комисията за защита на конкуренцията. Според него към 50% от складовите вместимостите за бензин А-95, над 80% за А-98 и към 40% за дизела се държат от един единствен състезател. По всяка възможност това е точно " Лукойл Нефтохим Бургас ". Следващият пазарен участник (вероятно " Лукойл България ", в случай че се следва табличната класификация в отчета на КЗК) стопанисва 30-35% от складовите вместимости за бензин А-95 и дизел, както и към 10% от тези за бензин А-98. Т.е. има цялостна доминация на съветската група, напомня " Капитал ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР