Парламентът прие на второ четене промени в Закона за здравното

...
Парламентът прие на второ четене промени в Закона за здравното
Коментари Харесай

Окончателно: приеха промени в Закона за здравното осигуряване

Парламентът одобри на второ четене промени в Закона за здравното обезпечаване, препоръчани от ръководителя на здравната комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ.

Според тях при реализиране на контрола на бюджета на НЗОК Сметната палата, в отчета си по закона за СП, показва мнение и за метода на използване на механизмите, гарантиращи предвидимост и резистентност на бюджета на касата и на методиките за използването им.

Одитният орган изпраща за сведение отчета на министъра на опазването на здравето. Въз основа на документа той може да предложи на надзорния съвет на НЗОК изменение и/или допълнение на механизмите, гарантиращи предвидимост и резистентност на бюджета ѝ и на методиките за използването им.

По изключение през 2021 година, при оповестено изключително състояние заради епидемиологично разпространяване на заразни заболявания или при изключителна епидемиологична конюнктура, механизмът, гарантиращ предвидимост и резистентност на бюджета на касата, не се ползва за лекарствените артикули, получени от човешка плазма или от човешка кръв-имуноглобулини, включени в Позитивния лекарствен, гласоподава Народното събрание. Това са лекарства, заплащани изцяло или отчасти за домашно лекуване на територията на страната както и в болничната здравна помощ отвън цената на оказваните медицински услуги.

Разходите на НЗОК в тези случаи, когато са над избраните целеви средства в бюджета ѝ за 2021 година и при отчитане и на каузи на запаса, по решение на надзорния съвет не подлежат на възобновяване от притежателите на позволения за приложимост, за които механизмът се ползва. Тази наредба е в действие до анулацията на изключителното състояние, надлежно на изключителната епидемиологична конюнктура.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР