Парламентът прие на второ четене промени в Закона за мерките

...
Парламентът прие на второ четене промени в Закона за мерките
Коментари Харесай

Парламентът прие на второ четене Закона за мерките срещу изпирането на пари

Парламентът одобри на второ четене промени в Закона за ограниченията против изпирането на пари. Измененията са в осъществяване на рекомендациите на Комитета на специалистите за оценка на ограниченията против изпирането на пари (Комитета MONEYVAL) към Съвета на Европа и по отношение на използването на засилен мониторинг от Групата за финансови дейности против изпирането на пари (FATF).

С промените се уголемява кръгът на задължените лица, които би трябвало да ползват плануваните в този закон ограничения за предварителна защита на потреблението на финансовата система за задачите на изпирането на пари. Към тях се прибавят лицата, които по занимание дават достъп до депозитни касети в публични трезори, и представителите на пощенските оператори, на които е предоставено осъществяването на обособени действия от пощенската услуга, свързани с реализирането на пощенски парични преводи.

От кръга на задължените по този закон лица отпадат някои юридически лица с нестопанска цел, измежду които креативен съюзи, сплотяващи лица, извършващи сродна креативна активност в региона на културата, имащи темперамент на съсловна организация; както и съсловни и браншови организации и съюзи, работодателски и синдикални организации, стопанските камари и други сдружения в обособени икономически браншове.

Предвидено е вписването в обществен указател към Националната организация за приходите да бъде изискване за осъществяване на действия по занимание за даване на услуги за обмяна сред виртуални валути и приети валути без златно покритие, даване на услуги за прекачване или обмяна на виртуални активи, услуги по запазване на виртуални активи и ръководство на такива, позволяващо реализирането на надзор върху активите и услуги, свързани с обществено предложение на виртуални активи, както и за осъществяване на активност на доставчиците на портфейли, които оферират попечителски услуги.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg