Парламентът прие на първо четене Законопроект за противодействие на корупцията

...
Парламентът прие на първо четене Законопроект за противодействие на корупцията
Коментари Харесай

НС прие на първо четене законопроекти за корупцията по висшите етажи

Парламентът одобри на първо четене Законопроект за противопоставяне на корупцията измежду лица, заемащи висши обществени длъжности, импортиран от Министерския съвет, и Законопроект за противопоставяне на корупцията на Кирил Петков и група народни представители от " Продължаваме Промяната ".

Според законопроекта на Министерски съвет би трябвало да се сътвори нов проверяващ орган, който да се занимава с корукцията измежду лица, заемащи висши обществени длъжности.  Той получи 113 гласа " за ", 3 - " срещу " и 95 депутати се въздържаха. 

С него се цели главно основаването на ефикасен орган за битка с корупцията, който да концентрира в себе си единствено тези пълномощия, които директно засягат предварителната защита и противодействието на корупционните закононарушения.

Предлага се структурна и организационна промяна, като се основава Комисия за противопоставяне на корупцията, състояща се от петима членове, избрани по напълно нов метод -двама от тях се избират от Народното събрание, един се назначава от президента и по един се избира от Общото заседание на съдиите от Върховния касационен съд, надлежно от Общото заседание на съдиите от Върховния административен съд. Предвижда се комисията да се ръководи на ротационен принцип за една година, като ръководителят ще се дефинира посредством чоп.

Първото направление на работа на новата конструкция е обвързвано с предварителна защита на корупцията, посредством събиране и разбор на информацията за националните антикорупционни политики и ограничения. Друго главно направление е обвързвано с разкриването и следствието на избрани закононарушения, характеризирани като корупционни закононарушения, осъществени от лица, заемащи висши обществени длъжности. Предвижда се следствието да се реализира от чиновници на комисията, назначени на служба " проверяващ контрольор “, при изискванията и по реда на Наказателно-процесуалния кодекс. Предлага се служебните им правни отношения да пораждат, надлежно да се приключват не от ръководителя на комисията, а с решение на комисията като групов орган, като на проверяващите инспектори няма да може да се разпореждат други действия отвън активността по следствие на закононарушения. На служба " проверяващ контрольор “ ще се назначават адвокати с минимум 10 години юридически стаж след извършен конкурс и сполучливо премината инспекция за честност.

Със законопроекта се оферират и промени в други закони предвид на преструктурирането на сегашната Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) и основаването на Комисия за противопоставяне на корупцията.

Предвижда се ограничение на обсега на настоящия антикорупционен закон, като с наредбите ще се уреждат спорът на ползи, публичността на имуществото на необятен кръг лица, както и отнемането на нелегално добитото имущество. Предлагат се промени и в Наказателно-процесуалния кодекс, като се основава опция за правосъдно обжалване на отводите за формиране на досъдебно произвеждане.

Бюджетът на Комисията за противопоставяне на корупцията ще бъде структуриран за сметка на одобрения бюджет на КПКОНПИ.

С импортирания от Кирил Петков ( " Продължаваме Промяната " ) и група народни представители законопроект се предлага структурна и организационна промяна, при която активността по противопоставяне на корупцията и определяне на спор на ползи се разделя от активността по лишаване на нелегално добитото имущество, като се основава Комисия за противопоставяне на корупцията, а настоящата КПКОНПИ се трансформира в Комисия за лишаване на нелегално имущество.

" За " законопроекта бяха 138 депутати, 31 - " срещу " и 14 се въздържаха.

Заложена е инспекция на професионалните и нравствените качества на членовете на Комисията за противопоставяне на корупцията, както и повишени условия за стаж на ръководителя, заместник-председателя и членовете й. Създава се механизъм за инспекция на честността и на проверяващите инспектори и се усъвършенства процесът на подаване на декларациите за несъответственост, имущество и ползи.

Законопроектът основава фигурата на проверяващия контрольор, който ще прави дейности по следствие на корупционни закононарушения по реда на Наказателно-процесуалния кодекс, само че при опазване на управителната роля на прокуратурата в досъдебното произвеждане. Разписана е опция за обжалване по правосъден ред на постановленията на наблюдаващия прокурор, с които се отхвърля формиране на досъдебни производства.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР