Парламентът прие на първо четене промени в Закона за защита ...

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за защита

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за защита на конкуренцията

Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за защита на конкуренцията със 141 гласа „за“, 67 „против“ и един „въздържал се“.

В поддръжка на законопроекта гласоподаваха от ръководещата коалиция и „Възраждане“, а от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи се оповестиха против промените.

С измененията мандатът на членовете на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се понижава от седем на пет години. Така мандатът се възвръща, какъвто е бил в срока 2010-2021 година. Предвижда се Комисията да се състои от ръководител, двама заместник-председатели и четирима членове. Със законопроекта се вкарват и спомагателни гаранции за самостоятелност и професионализъм във връзка с членовете на Комисия за защита на конкуренцията посредством повишение на критериите за избор, като това включва условие за добита образователно-квалификационна степен „ магистър “ и стаж по специалността от седем години.

Предвижда се в едномесечен период от влизането в действие на промените Народното събрание да избере нови членове на Комисия за защита на конкуренцията, а мандатът на заварените членове да се приключи с встъпването в служба на новите.

Мирослав Иванов („Продължаваме Промяната“) резервира поста си на заместник-председател на Народното събрание. Искането за предварителното му освобождение беше подкрепено от 81 народни представители от опозицията, а 129 от ръководещата коалиция бяха срещу.

Предсрочното му освобождение като заместник-председател на Народното събрание беше поискано от трите опозиционни партии – ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и „Възраждане“. Поводът беше отнемането на думата на ръководителя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова предишния петък, 13 май.

Г-жо Атанасова, в случай че персонално сте се почувствали афектирана, имате моето опрощение, макар, че не считам, че постъпих неверно в тази обстановка, съобщи Мирослав Иванов.

Източник: novinata.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg