Парламентът прие на първо четене промени в Закона за защита

...
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за защита
Коментари Харесай

Парламентът прие на първо четене промени в мандата на КЗК

Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за защита на конкуренцията

със 141 гласа "за ", 67 "против " и 1 "въздържал се " от "Продължаваме Промяната ". В поддръжка на законопроекта гласоподаваха от ръководещата коалиция и "Възраждане ", а от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи се оповестиха против промените.

С измененията мандатът на членовете на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се понижава от седем на пет години. Така мандатът се възвръща, какъвто е бил в интервала 2010-2021 година. Предвижда се Комисията да се състои от ръководител, двама заместник-председатели и четирима членове.

Със законопроекта се вкарват и спомагателни гаранции за самостоятелност и професионализъм във връзка с членовете на Комисия за защита на конкуренцията посредством повишение на критериите за избор, като това включва условие за добита образователно-квалификационна степен „ магистър “ и стаж по специалността от седем години.

Предвижда се в едномесечен период от влизането в действие на промените Народното събрание да избере нови членове на Комисия за защита на конкуренцията, а мандатът на заварените членове да се приключи с встъпването в служба на новите.

От опозицията упрекнаха ръководещите в предпочитание да овладеят регулаторните органи и желаеха политически консенсус за избора на техните сформира. Според ръководещите Комисия за защита на конкуренцията не е ефикасна и самостоятелна и измененията са връщане към нормалността. Дискусията по препоръчаните промени продължи повече от два часа.

В негативен избор Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС) разяснява, че законопроектът е обвързван с преодоляването на избран регулаторен орган, както е станало с КЕВР.

Той направи "обосновано съмнение ", че всичко се прави за избран човек, или в тази ситуация за двама, и ще има нов конфликт в ръководещата коалиция, както за Българска народна банка - "този път единствено че сред неуспешен претендент за народен представител на "Демократична България " и представител на юридическа адвокатска фирма, кадровик на "Продължаваме Промяната ".

Йордан Цонев (ДПС) разяснява, че не е добра процедура да се удължават мандатите, когато те завършват без да се прави избор, само че недобрите практики не се поправят с други недобри практики.

Той прикани оттук насетне да се намерения за останалите регулатори да се търси консенсус сред политическите партии. Т.нар. завишаване на критериите не е завишаване на критериите, а отваряне на вратата за тъкмо избрани хора, които към този момент са набелязани да бъдат на тези постове, сподели Цонев.

Петър Петров ( "Възраждане ") сподели, че в законопроекта има понижаване на мандата и повишение на квалификационните условия на членовете на Комисия за защита на конкуренцията - нещо, което на доктрина е добре, само че ще видят по какъв начин ще се развие. Според него даже мандатът да бъде понижен на пет години, би следвало Народно събрание да има опция предварително да приключва мандата на членове или на управлението на Комисията.

Александър Иванов (ГЕРБ-СДС) разяснява, че ГЕРБ няма да поддържат законопроекта. По думите му това наподобява само на някакъв вид вендета. Иванов уточни, че мандатът на Комисия за защита на конкуренцията през 2021 година е продължен в сходство с европейска инструкция. Той уточни, че мандатът на Комисията изтича след една година и попита каква е тази припряност.

Екатерина Димитрушева ( "Продължаваме Промяната ") уточни, че няма никакво условие в европейското законодателство за съответен период на мандата на органите, които се грижат в страните членки за защита на конкуренцията. По думите й по-краткият мандат се откроява и като по-добра процедура в Европейски Съюз. Връщането на петгодишния мандат е стъпка към връщане на нормалността и е една добра процедура, съобщи тя.

Мартин Димитров ( "Демократична България ") сподели, че би трябвало да има резистентност на мандатите, само че това е тъкмо противоположното - корист с това предписание, тъй като предходните ръководещи не са имали право незабавно да повдигнат същите хора в Комисия за защита на конкуренцията за нов мандат и с цел да заобиколят това, са удължили мандата им.

През 2020 година какъв брой претърсвания на място са направили Комисия за защита на конкуренцията, попита той и си отговори - една инспекция са направили тези хора и изясняват това с коронавирус. Как да хванеш картели, корист с господстващо състояние без инспекции на място? Единственият ти вид е някой да пристигна самичък да се съобщи, разяснява Димитров.

Председателят на ПГ на "Има подобен народ " Тошко Йорданов изиска да се обяснят измененията на сътрудниците от ГЕРБ не толкоз в юридически и стопански, а в човешки проект. Комисия за защита на конкуренцията беше превърната от тях в комисията за отбрана на картелите, съобщи той. "Така че целият писък тук е за какво нашите хора, които покровителстваха нашите бизнеси и трансфораха страната в голям картел, би трябвало да бъдат махнати. Защото са нездравословни ", сподели Йорданов.

Крум Зарков ( "БСП за България ") разяснява, че "играта на тронове в българската политика постоянно се трансформира в игра на мандати ". Ефективна и самостоятелна ли е Комисия за защита на конкуренцията е, за жалост, риторичен въпрос, затова този закон е нужни би трябвало да бъде признат, съобщи той. Нека да приемем този законопроект и да създадем в действителност примерна процедура за номинация и избор на качествени, самостоятелни и приети специалисти, прикани Зарков.

Председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова уточни, че съставът на Комисия за защита на конкуренцията е определен с политически консенсус, и означи, че в него са излъчени представители от опозиционната Движение за права и свободи и опозиционната тогава Българска социалистическа партия.

Такъв орган, който подсигурява отбрана и независимост на конкуренцията, не е нужно да бъде избиран със силата на болшинството, с цел да попълня партийни квоти, тъй като ще загуби качеството си да бъде поръчител за свободата на конкуренцията и на пазара , уточни тя.

Атанасова попита дали има някаква връзка сред постъпилите тъжби в Комисия за защита на конкуренцията и бързането за промяна на състава й, като да вземем за пример жалбата за господстващо състояние на "Лукойл " , жалбата за пределна цена на лекарствените артикули, за монополно състояние на АЕЦ "Козлодуй " и за концентрацията на БТК.

Настимир Ананиев ( "Продължаваме Промяната ") я репликира, че тъжби постоянно е имало, само че излиза, че в България в никакъв случай не е имало картели, а всички виждаме едни и същи цени и на бензиностанци, и на доста други места.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР