Парламентът прие на първо четене промени в Закона за защита

...
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за защита
Коментари Харесай

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за защита на растенията

Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за отбрана на растенията със 121 гласа "за ", 0 "против " и 10 въздържали се.

Измененията обезпечават синхронизиране на националното законодателство с европейските условия, свързани с използването на защитни ограничения против вредителите по растенията и с формалния надзор.

Създава се обществен народен електронен указател на семената, третирани с артикули за растителна отбрана, които могат да бъдат търгувани и използвани на територията на страната, като в същото време отпада регистърът на продуктите за растителна отбрана с издадено позволение за стартиране на пазара и приложимост под формата на подготвен разтвор.

Предвидено е контролът във връзка с артикули за растителна отбрана, дейни субстанции, адюванти, торове, подобрители на почвата, биологично дейни субстанции и хранителни субстрати да продължи да се реализира от инспекторите по растителна отбрана, до момента в който във връзка с растенията, растителните артикули и другите обекти контролът ще бъде реализиран от публични фитосанитарни инспектори.

Парламентът разисква на първо четене промени в Закона за отбрана на растенията

Прецизирани са и наредбите, свързани с издаването на растителни паспорти и условията към професионалните оператори, подали заявление за приемане на позволение да издават растителни паспорти.

Отпада разрешителния режим за стартиране на пазара и приложимост на артикули за растителна отбрана под формата на подготвен разтвор.

Предвижда се обезсилен документ за право на потребление на артикули за растителна отбрана от професионална категория на приложимост ще се възобновява след приключването на периода, за който е обезсилен, и след прекосяване на образование.

Земеделските стопани, които създават растения и растителни артикули, ще следва да водят записи за извършените растителнозащитни мероприятия, за обезпечаване на проследимост при осъществяване на формалния надзор върху използването на артикули за растителна отбрана, плануват още промените.

Йордан Апостолов / "Обединени патриоти "/ обърна внимание, че когато се оферират текстове под благовидния претекст, че се прави синхронизация с европейското законодателство, всичко минава безмълвно със отговорностите, които вменяват тези регламенти и наставления, а на назад във времето остава българския народен интерес.

Той означи, че тези промени са свързани с инструкция и регламенти по отношение на по-меки препарати, дози, паспорти на растения, само че би трябвало да се намерения и по какъв начин да се отбрани националният интерес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР