Парламентът прие на първо четене промени в Закона за вероизповеданията,

...
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за вероизповеданията,
Коментари Харесай

Ето как вече ще се финансират религиозните общности и институции. Строго ще се следи дали им помагат от чужди държави

Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за вероизповеданията, импортирани от ПГ на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.

„ За “ гласоподаваха 136 народни представители, а двама се въздържаха.

Промените вкарват възбрана религиозните общности и институции да получават финансиране от непознати страни и лица. Промените плануват надзор от страна на страната върху финансирането Предлага се нов модел на финансиране на вероизповеданията. Държавната дотация да дава на тези от тях, към които принадлежи не по-малко от 1% от популацията на страната на база на резултатите от самоопределението от последното броене. Държавната дотация да се изразходва за покриване на разноските за хонорари на личен състав (свещенослужители и чиновници на религиозните институции), както и за реализирането на други действия, разказани в закона – просветителни, обществени, градеж и поддръжка на молитвени домове и други Предлага се размерът на дотацията да се дефинира по модела на финансиране на политическите партии, като оптималния размер на дотацията е 15 млн. лева на изповедание, а заплатата на един духовник се приравнява на заплатата на един преподавател.
Вероизповеданията, които дават отговор на този аршин, съгласно последното броене от 2012 година, са източноправославното и мюсюлманското изповедание. Останалите вероизповедания ще не престават да получават дотация по досегашния ред.
Очаква се сред двете четения на законопроекта да се уточняват въпросите, свързани с националната сигурност, финансирането от чужбина, със свещенослужителите на вероизповеданията, които са непознати жители, с даренията, с духовните учебни заведения, с действието и финансирането на диоцезите на Българската православна черква в чужбина.
Ще бъде основана работна група с присъединяване на всички заинтригувани страни и комисии за прецизиране на текстовете.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР